И те се страхуват от българите и румънците

И те се страхуват от българите и румънците

И те се страхуват от българите и румънците

Отварянето на европейския трудов пазар за българи и румънци ще има негативни последици, смята холандският вицепремиер Лодевейк Асхер. Той е убеден, че страната му е в опасност. И твърди, че ЕС подценява проблема, коментира "Дойче веле".

От 1 януари 2014 година българите и румънците ще имат неограничен достъп до европейските трудови пазари, което може да доведе до инвазия на евтина работна ръка, опасява се холандският министър на труда и социалната политика Лодевейк Асхер. В отворено писмо до вестник "Фолкскрант" той призовава ЕС да обърне сериозно внимание на "негативните последици" от очакваната миграционна вълна от България и Румъния.

С което определено засегна двете страни-членки на ЕС. Българският министър на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че думите на Асхер му напомнят за изявленията на холандския десен популист Геерт Вилдерс.

Холандско-британският тандем

В писмото, публикувано едновременно във "Фолкскрант" и в британския "Индипендънт", холандският министър Асхер и британецът Дейвид Гудхард, привърженик на ограничаването на миграцията, предупреждават какви отрицателни последици може да има за ЕС притокът на хора от "новите страни-членки", т.е. България и Румъния. И настояват за обявяването на "код оранжево", който в Холандия се обявява тогава, когато нивото на реките достигне застрашителни размери. "Трябва да внимаваме! На някои места дигите могат да се пропукат!", пишат Асхер и Гудхард.

Опасенията на Лодевейк Асхер са, че най-вече неговите съграждани с по-ниска квалификация могат загубят работата си с отварянето на трудовите пазари за българи и румънци.

"Сериозността на проблема не се оценява достатъчно в Брюксел, поради което бихме искали да помолим нашите европейски колеги да обърнат повече внимание на негативните последици от свободата на движение на работниците, за да можем заедно да се справим със ситуацията", пише още в писмото, излязло във "Фолкскрант".

Три дни след публикуването на отвореното писмо Асхер отново повтори опасенията си и в телевизионното предаване "Knevel & Vаn den Brink". Министърът държи на въвеждането на по-строги правила при назначаването на чуждестранни работници. Същевременно изтъква, че фирмите, които плащат минимални заплати на имигрантите и правят по този начин дъмпинг, трябва да бъдат санкционирани по-строго. "Посланието ми към Европейския съюз е: не подценявайте и не игнорирайте проблема, а предприемате нещо", обобщи Асхер.

Това ли е социалдемокрацията?

Още преди повече от година социалдемократът Асхер информира холандския парламент, че възнамерява да инициира среща на върха на Европейския съюз, посветена на трудовата миграция. "Трябва да се погрижим проблемите ни с нарастващия брой трудови мигранти да не се увеличат. Това е още по-важно от гледна точка на предстоящото отваряне на трудовите пазари за български и румънски работници", заяви министърът в писмо до депутатите.

Поддръжникът на идеята за ограничаване на миграцията Дейвид Гудхард пък публикува през април 2013 година книгата си "The British Dream: Successes and Failures of Post-war Immigration". В нея той застъпва становището, че големият брой мигранти отслабва националната солидарност и представлява заплаха за социалдемократическите идеали.

Както книгата, така и новоизлязлото писмо на Асхер и Гудхард, съвсем не предизвикаха еднозначни реакции. В коментар за "Фолкскрант" холандският писател Арнон Грунберг разкритикува това, че Асхер и Гудхард не правят никакви конкретни предложения и не привеждат факти, доказващи вредите от трудовата миграция. В контекста на партийната принадлежност на Асхер към социалдемократическата партия Грунберг заключава: "Ако холандската социалдемокрация представлява това, би трябвало да я погребем, преди да се е размирисала".

Сходствата с Вилдерс

"Колегата ми не е прав", заяви пред вестник "Преса" българският министър на труда Хасан Адемов. България и Холандия са подписали двустранно споразумение, съдържащо контролни механизми за трудовия пазар в двете страни. И това споразумение изключва работата на черно, от която се опасяват Асхер и Гудхард. В заключение Адемов сравнява изявленията на Асхер с тези на "неговия дяснорадикален сънародник Геерт Вилдерс", който миналата година създаде интернет-платформа за оплаквания срещу гражданите от Средна и Източна Европа.

Акцията на Вилдерс предизвика острата реакция на десетима посланици от Полша, България, Румъния, Унгария и други източноевропейски страни, които публикуваха отворено писмо до холандския парламент. В него те изразиха възмущението си от "пренебрежителното отношение спрямо определени групи от хора". Европейската комисия също осъди остро платформата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ