Йовчев: Столичната полиция действала като подизпълнител на частна фирма

Йовчев: Столичната полиция действала като подизпълнител на частна фирма

За фрапиращ случай на нарушение в сферата на охранителната дейност в МВР разказа пред bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. По думите му Столичната дирекция на вътрешните работи била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години.

„За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лв. а поддръжката на един патрул – четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.”, обясни Йовчев, но не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че „този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи”.

Йовчев обясни, че договорът вече е прекратен. Той го даде като пример за мотивите си да предприеме закриването на СОД. „Яростната съпротива ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори”, посочи още той. Министърът отново изтъкна тезата си, че не може да извършва търговска дейност, още повече в сфера, в която извършва контрол.

Министърът на вътрешните работи беше категоричен, че проектозаконът за МВР, който предстои да бъде обсъждан в парламента, по никакъв начин не разширява полицейските правомощия.

„Няма никаква промяна в полицейските правомощия от 1990 г. досега – 20 дена всякакви хора се упражняват, а те не са променени в новия закон. Министърът даже ще има по-малко правомощия, защото сега има възможност да влияе върху всяка една от оперативните дейности”, коментира Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че новият закон ще внесе промени в контрола на областните дирекции, които според него действали като „феодални владения”. „Областният директор е подчинен само на министъра, няма никакви хоризонтални или вертикални структури, които да осъществят контрол. Това води до модел, в който само министърът може да каже какво се прави”, изтъкна Цветлин Йовчев.

„Бяха изговорени много лъжи, заради които беше организиран протест – някой подклажда протест, за да има сблъсъци с полицията и да има нарушаване на обществения ред. Това за мен не е нито нов морал, нито стар морал, нито никакъв морал”, заяви Йовчев.

„Ние сме много толерантни към протестиращите”, декларира министърът и призова да се направи сравнение с действията на полицията в други държави, където, по думите му, би била понесена наказателна отговорност за акция като тази с червените ръце върху полицейска униформа по време на протеста срещу промените в Закона за МВР пред парламента от миналата седмица.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ