КАТ връща мобилните камери

КАТ връща мобилните камери

КАТ отново ще може да използва мобилни камери на пътя и да съставя фиш на база данните от тях.

Пътните полицаи пак ще имат тази възможност, след като днес в „Държавен вестник” беше публикувана специална наредба на МВР. Разпоредбата влиза в сила след 3 дни, съобщава bTV. 

В началото на миналата година с решение на Върховния административен съд (ВАС) бяха отменени глобите с фиш на база мобилни камери с мотива, че шофьорите са в неравнопоставено положение. Във връзка с това решение депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата в началото на годината, с които върнаха камерите. Те обаче възложиха на МВР до 3 месеца да приеме наредба, която точно да регламентира използването им.

Мотивите за връщането на мобилните камери беше, че има повече загинали хора по пътищата и средната скорост се е повишила с 10-15 км/ч, откакто те не се използват от КАТ.

Наредбата на МВР предвижда камерите да бъдат само в обозначени автомобили, на които пише "Полиция". Участъкът от пътя, който се наблюдава с тях, също ще бъде обозначен със знак. Данните за нарушенията пък ще се съхраняват до приключване на преписката по случая.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ