Лифтовете на Витоша тръгват от 1 август, ски сезонът под въпрос

Лифтовете на Витоша тръгват от 1 август, ски сезонът под въпрос

Лифтовете на Витоша тръгват от 1 август, ски сезонът под въпрос

Лифтовете на Витоша ще заработят на 1 август, съобщиха представители на инвеститора „Витоша ски". Ползването на пистите за предстощия ски сезон обаче остава под въпрос.

Според „Витоша ски" след приемането на Закона за горите през април миналата година на Витоша към днешна дата писти няма, предаде „Дарик” „Има поляни и ливади, по които може да се кара ски, но самите терени не са обособени и няма законовото право да се определят като писти", обясни Петър Петров, представител на дружеството.

"Витоша ски" е собственик единствено на съоръженията и лифтовете, но не и на земята, казаха още представители на дружеството. Те подчертаха, че всички съоръжения на Витоша са законно построени. Не така стоят нещата със ски пистите. Към момента, на Витоша не съществуват ски писти по документи и съгласно новоприетия закон за горите.

„За да има писти, съответните терени трябва първо да бъдат включени в горския фонд, което могат да направят само държавата и общината. Законът не допуска това да се прави от частен инвеститор, а планът за управление на ПП Витоша забранява изключването им от горския фонд”, обясниха от „Витоша ски”.

На практика след два дни лифтовете ще бъдат пуснати и всеки, който желае, ще може да се качи до Алеко, но падне ли първият подходящ за зимни спортове сняг пистите няма да бъдат почистени и подготвени за пускане.

От Витоша ски обясниха, че имат подготвен инвестиционен план за модернизиране на пистите и лифтовете на стойност 70 млн. евро, но това няма да се случи, преди да се промени условието в закона за горите теренът да се взема на концесия за 30, вместо за 20 години, уточниха още от „Витоша ски”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ