Най-интересното във вестниците на 17 юни, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 17 юни, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 17 юни, четвъртък

Скандални и любопитни новини пълнят днешните вестници. Героите са политици, магистрати, мафиоти, телевизионери и шоу звезди - горе-долу по равно.

Министри се скараха за агропари, пише "Труд". "Финансовият министър Симеон Дянков отряза очакваните над 521 млн. лева, определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г. Това научи “Труд” от свои правителствени източници. След много як “челен сблъсък”, продължил над половин час по време на вчерашното заседание на МС, аграрният министър Мирослав Найденов получил категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година. Сблъсъкът “за” и “против” се разгорещил, като в него се включили и други членове на кабинета в подкрепа на единия или другия министър. Сред най-активните били Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов обаче отказал да се намеси."

Пак в "Труд" софийският градски прокурор Николай Кокинов се възмущава от светския живот на свой клиент Маргена ще посреща всякакви гости, ако си е у дома. Запитан дали това, че не е зад решетките, ще повлияе върху делата срещу него, обвинителят отговаря: "Естествено. Едно лице, което е обвиняем за ръководене на група за разпространение на наркотици и си седи вкъщи, може да посреща всякакви гости и да дава всякакви команди". Да не впускаме пак в обяснения кой е виновен, когато някой подсъдим си иде вкъщи след решение на съда. На тая тема е написал коментар За истината и вината на Маргените Димитър Иванов, който скромно се титулува "бивш служител на специалните служби", но истината е, че е последният шеф на 6-и отдел на 6-о управление на Държавна сигурност - т.нар. политическа полиция. "Оправдателната присъда срещу Красимир и Николай Маринови поставя въпроса за източника на обвинението срещу тях. Кой, кога и защо лансира тезата, че те са поръчали три убийства. Откъде разбрахме за това престъпление? Генерал Гоцев отговаря - от шефовете на контраразузнаването - ген. Чобанов и ген. Драшков. Николай Дамянов казва - от медиите, а медиите - от свои източници от спецслужбите. Иван Тодоров-Доктора не каза нищо, защото го убиха други. И така: за да направим критичен анализ на неуспеха по това дело, е нужно да се върне лентата от самото начало и да се подредят елементите му, съобразно технологичния ред: източник на сигнала-първична оценка за достоверност-потвърждаване и разширяване на данните-юридическа легализация-обезпечаване на свидетели-реалистично обвинение. Просто е, но не всеки може да го свърши! Поне ще разберем каква е истината!", препоръчва Иванов.

"МениджърНюз" си позволява да се съмнява, че някога ще разберем истината. Затова да прочетем нещо по-светско.

Пречат ли си Галена и хипобедрените костенурки? е репортаж от Велико Търново, в чийто покрайнини фолк дивата и приятелят й, наричан вафления бос Галин Атанасов, си строят къща. "Хасиендата е на площ 1974 кв. м, ще има 22 стаи, от прозорците и верандите й се разкрива приказна панорама към Стара планина и трябва да е готова до края на т. г. Просторният дом с барбекю и басейн е разположен до екопътеката към Преображенския манастир. Част от парцела обаче попада в защитена зона “НАТУРА 2000”.

И друга звезда има проблеми, но не с животинките. Крие ли данъци Слави, пита “Атака” според "24 часа". "Крие ли данъци Слави Трифонов? А пере ли пари? Тези въпроси е поставила партия “Атака” пред парламентарната комисия за борба с корупцията в сигнал, научи “24 часа”. В него депутатът Борислав Стоянов описва сложна схема от прехвърляне на фирми. Твърди се, че неправомерно са начислени амортизационни отчисления за 1,760 млн. лв. годишно, а това намалява облагаемата основа за данъците. “Фирмата му е офшорна и от години не плаща всичките си данъци”, заяви и Волен Сидеров, лидер на “Атака”, пише вестникът. Не е ясно какво търси този сигнал в парламентарната комисия, която се занимава с корупция и конфликт на интереси при висшите държавни служители. Председателят Димо Гяуров казва: "Не е редно ние да ставаме пощенска кутия. В крайна сметка, когато някой разполага с данни за нарушения, би трябвало директно да ги предостави на прокуратурата или МВР." Той все пак добави, че комисията ще разгледа сигнала, тъй като е много пространен и съдържа доста документи." Е, и депутатите са хора - защо да не почетат за Слави Трифонов?

По-любопитното в този сюжет е, че преди около месец премиерът Бойко Борисов се хвалеше колко е демократичен - в шоуто на Слави се скъсват да го критикуват, а той не го спира!!! Ами защо да го спира и да излиза душманин на свободното слово. Една проверка от тая комисия, друга от данъчните, трета от НОИ, четвърта от ХЕИ, пък да видим кой ще издържи. Изпитана тактика - по времето на синьото правителство например разните видове проверяващите не излизаха от няколко вестника. Даже главните редактори бяха отделили кабинети за настъпващите се петите ревизори. А когато синьото правителство падна от власт през 2001 г., имаше благодарствен прием за цялата журналистическа колегия в дипломатическия клуб в Горна Баня.

За да не мине ден, без да сте прочели нещо за магистрати, ето интервю със зам.-главния прокурор Валери Първанов в "24 часа" Морски имоти взели “бедни” съдии и политици. И редакционен коментар в "Дневник" Законът и моралът в необвързани отношения.

Някои вестници са го ударили на телевизионни клюки. Служителите на БНТ обвиниха Пръмова за проблемите си, пише "Новинар" и слага интересен текст под снимка: "Ексшефовете на БНТ Кирил Гоцев и Хачо Бояджиев, бившият юрист на БНТ Радомир Чолаков, както и мистър "Панорама" - Иван Гарелов, присъстваха на публичната дискусия в БТА за бъдещето на БНТ. И тримата са спрягани за евентуални кандидати за шеф на БНТ". Изключително интригуваща новина - като изредените са четирима, кои трима от тях са кандидатите да оглавят БНТ?

Които и да са, май няма да ги огрее, защото според дописката в "Сега" Тв работници искат кризисен щаб за спасяване на БНТ/Популярни лица на медията подкрепиха Вяра Анкова за свой шеф.

"Стандарт" разкрива Качват парламента на БНТ-САТ - заради прякото излъчване на мачовете от Световното по футбол, което блокира времето за депутатските изяви. Да им завидиш на българите зад граница какво има да гледат!

По-страшна обаче е друга тв новина в "Стандарт" - 60 лева данък "телевизор". "60 лв. годишна такса за телевизия и радио да плаща всяко домакинство. Това обмисля работната група, която пише новия медиен закон, съобщи председателят й доц. Георги Лозанов. Идеята за " тв данък" е от няколко години. Тя предвижда парите да бъдат заделяни в специален фонд, който да подпомага държавата при финансирането на националните телевизия и радио. Таксата ще бъде плащана от всяко домакинство без значение дали няма у дома си телевизор или има няколко", разяснява вестникът.

Супер! Ще плащаме с удоволствие, нищо че този данък е по-голям, отколкото на двустаен апартамент в "Люлин". Само че да ни върнат прякото предаване на парламента по БНТ! Ще си плащаме и даже да попаднеме на коментари като тоя в "Новинар" Колко пъти едно и също БНТ лайно, ще ги четем с отвращение!

"МениджърНюз" ви желае приятно безплатно четене.

Още заглавия:

Доходите да растат? Защото здраво сме затегнали колана, Георги Стоев, "24 часа"

На адвоката се дължи уважение като на съдия!, интервю с адвокат Васил Василев, "Труд"

След оправдаването на Маргините: Или честни поуки, или нови провали, Петя Владимирова, "Дневник"

Петър Калинчев - момче за 120 млн. лв., "Дневник"

ЕС признава България за полицейска държава, Светослав Терзиев, "Сега"

За матурите и номера на китайката/Или как просветният министър реши да промени изпит по български език и литература, за да има повече граждани вместо поданици, Таня Петрова, "Сега"

С лихвите банките си стягат въжето/Законът за потребителския кредит ни прави роби, казва Любомир Христов, "Стандарт"

Брюксел да провери и патето на Андерсен/Писна ни да сме дежурната черна овца на Европа, "Стандарт" 

"Златен Орфей" за Ванечка с баничката, "Новинар"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ