Нарушиха ли партиите изборното мълчание, пита премиерът

Нарушиха ли партиите изборното мълчание, пита премиерът

Нарушиха ли партиите изборното мълчание, пита премиерът

Очаквам и призовавам ЦИК да даде ясен отговор на въпроса дали вчера наистина беше нарушено предизборното мълчание, дали и кой извърши това нарушение, дали и кои политически сили се делегитимираха от гледна точка на тяхната принадлежност към демократичната общност от подобни действия. Това заяви пред журналисти премиерът Марин Райков след като гласува в 32-ра секция в столичния кв. "Княжево" днес.

Райков отправи призива по повод разразилия се скандал в деня за размисъл по повод допълнителните 350 хил. броя бюлетини в печатница „Мултипринт” в Костинброд, поставени под охрана след съобщение на прокуратурата. В изявлението си Държавното обвинение посочи, че при спешна проверка по сигнал на една партия, в печатницата, на която е възложена поръчката за изготвяне на изборните книжа са „открити 350 хил. отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в парламентарните избори”. В проверката са се включили служители от ДАНС и МВР, а след приключването й изборните книжа бяха поверени за охрана на жандармерията. Съобщението на прокуратурата даде повод на повечето от водещите политически сили да свикат извънредни пресконференции, на които отправиха тежки обвинения в деня за изборна тишина. Това е и поводът за днешния коментар на служебния премиер, който категорично посочи, че нарушаването на мълчанието в деня на изборите е неприемливо нарушение на закона.

„Ако има такива нарушения е добре ЦИК да се произнесе. Ако ли е нямало ние също трябва да знаем това”, посочи Марин Райков. Той публично потвърди и гарантира, че служебното правителство е изпълнило коректно задълженията си по закон за осигуряването на изборните книжа в срок и организирането на честни и демократични избори. По-рано Министерски съвет качи на сайта си информацията за обществената поръчка за отпечатването на бюлетините. В нея са описани тиражът на изборните книжа, редът за отпечатването и доставянето им в избирателните секции, както и конкретните мерки за контрол. От обявлението също така става ясно, че тиражът на бюлетините е равен на броя на избирателите и трябва да е подсигурен с 10% допълнителни бройки, а технологичният брак трябва да се съхранява при строг контрол в отделно помещение на съответната печатница до приключването на изборния ден.

По закон, охраната на бюлетините се извършва от правителството в лицето на МВР. Откритите в Костинброд бюлетини не могат да послужат за злоупотреба, тъй като нямат необходимите печати и това автоматично ги прави невалидни, обясни днес премиерът Марин Райков.

От думите му стана ясно още, че тежката охрана, под която бяха поставени въпросните 350 хил. бюлетини е била превантивна мярка.

„Нашите действия бяха насочени към това да не допуснем повод за сценарий за злоупотреба с тези бюлетини. Превенцията обаче, която ние извършихме, даде повод за много неоснователни спекулации”, посочи Марин Райков.

„Тези теории за завери и комплоти, на които станахме свидетели, ясно показват, че определени сили в България трябва да си зададат въпроса за това дали играят по правилата на демократичната игра”, заяви той.

Президентът: Сценаристите нямат шанс срещу милионите българи

„Никой не може да се изправи срещу народния глас и вот. Затова използвайте оръжието си, скъпи съграждани и гласувайте”, апелира от своя страна и държавният глава Росен Плевнелиев.

„Нека да съм категорично ясен: Българските граждани трябва да бъдат спокойни и да знаят, че ние постигнахме много в последните 20 години, това не са първите избори, които правим. Няма такива големи драми, които да ни накарат да поставим под съмнение това, което постигнахме за 23 години. И не да гледаме назад, а да гледаме напред. Гласувайте и дайте шанс за развитието на нацията, а не за връщането назад. Независимо за кой ще гласувате, направете информиран избор и гласувайте. Призовавам прокуратурата, ДАНС, МВР да стигнат до края в тези разследвания. Призовавам ЦИК да гарантира и съм сигурен, че ще го направят, честността на днешните избори. Призовавам всички политически партии и медии да се придържат към правилата на демокрацията и начина, по който ние правим по демократичен и правов начин избори. Той е написано в Изборния кодекс. Вчера аз дадох шанс на институциите да си свършат работата. Не всички го направиха.”, коментира още държавният глава.

Колкото и да са сценаристите, те нямат никакъв шанс срещу милиони българи, които могат днес да дадат своя глас за собствената си държава и нейното бъдеще, заяви президентът. "Призовавам българите да гласуват, призовавам българите да разберат, че днес имаме исторически шанс да заздравим основите на нашата демократична и правова държава, най-силното оръжие, най-работещата институция на демократичната държава са изборите", каза Плевнелиев.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ