Николай Чирпанлиев: Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери

Николай Чирпанлиев: Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери

Николай Чирпанлиев: Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери

В интервю за "Кросс" Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците, открито обвини Българския хелзинкски комитет в това, че подстрекава към бунтове настанените в бежанските лагери у нас.

Ние сме изключително разочаровани от "Хюман райтс уоч", чиито представители бяха в центъра, в който имаше най-много проблеми - този в Харманли. Там инсценираха това, което аз нарекох измама и мога да го докажа категорично. Имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н.", обяви Чирпанлиев.

Наскоро правозащитната организация "Хюман райтс уоч" изнесе доклад, в който се твърди, че бежанците у нас са бити и унижавани от българските власти. Документът се позовава на разговори със 177 бежанци. Според Чирпанлиев обаче и те, и Българския хелзинкски комитет работят просто за пари и си осигуряват приходи като подстрекават бежанците.  

Шефът на агенцията отново изтъкна масовите лъжи, в които се оплитат самите преминали нелегално границата ни.

"Те твърдят, че са под 18 години, а видимо изглеждат на много повече от тази възраст. Тогава трябва да се правят медицински изследвания, за да се докаже истинската им възраст. Парадокс е, че след като обявихме, че всички деца ще бъдат настанени в село Баня, дори и 14-годишните започнаха да обясняват, че са на 20 години", казва той.

На въпрос за икономическата интеграция на чужденците, Николай Чирпанлиев обяви, че въпреки усилията на властите практически никой не проявява интерес да работи. Предлагани са им заплати до 800 лв. - сума, за която мнозина българи могат само да мечтаят.

"На борсата бяха регистрирани 15 души. Предлага се работа за хигиенисти, кухненски работници, санитари, но няма интерес", завършва той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ