НПО обсъждат екологичното бъдеще на България

НПО обсъждат екологичното бъдеще на България

НПО обсъждат екологичното бъдеще на България

Представители на екологични, неправителствени организации у нас ще обсъдят на пресконференция утре най-новите теми в зеленото развитие на България. В събитието ще бъдат представени оптимистичен и песимистичен сценарии за екологичното бъдеще на България, съобщиха от сдружение „За Земята”.

Оптимистичният сценарий включва ефективно използване на европейските средства за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Както и „спиране на губещи проекти като АЕЦ Белене в полза на развитието на чиста възобновяема енергия (соларни панели за топла вода, геотермална енергия, биомаса, биогаз), свързана с откриването на хиляди нови работни места и постигане на енергийна независимост”.

Песимистичният сценарий, който ще бъде дискутиран, предвижда възможностите за задълбочаване на кризата у нас в икономически, социален и екологичен аспект, растящи цени на горивата, храните, енергията и водата, масова хранителна и енергийна бедност, фалит на дребните производители, широко навлизане на генномодифицираните организми в земеделието и на трапезата, енергийна неефективност и неправилно насочване на еврофондовете.

В събитието ще участва Борислав Сандов от коалиция „България без ГМО“, който ще говори за ефектите на генно модифицираните организми и за това има ли нови заплахи от тях. Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята“ще представи задълбочаващия се проблем с отпадъците. Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ ще разкаже за ситуацията в защитените територии и НАТУРА зоните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ