Орешарски представи план за управление на държавата

Орешарски представи план за управление на държавата

Орешарски представи план за управление на държавата

Премиерът Пламен Орешарски представи пред народните представители управленската програма на правителството. Екшън планът на кабинета ще бъде с фокус към най-уязвимите групи, прозрачното управление и стимулиране на малкия и среден бизнес. 

„Акцент в програмата на правителството е водещата роля на мерките за заетост. Най-добрата социална защита се свежда до създаване на предпоставки за заетостта. Най-добрите политики за обезпечаване на заетост се базират на системите за обучение и преквалификации. Мерките за заетост не могат да обхванат всички български граждани, извън тях остават пенсионери, хора с увреждания, подрастващи. Те трябва да бъдат обхванати“, коментира премиерът Орешарски.

„Нашите усилия ще се насочат към подкрепа за най-уязвимите групи. Ще увеличим детските надбавки. Ще реформираме системата на здравеопазването. Главен акцент ще е възстановяването на функционалността на Спешната помощ и стабилизиране на болничната помощ. Ще създадем предпоставки за намаляване ръста на цените на лекарствата”, допълни Орешарски от парламентарната трубуна.

Управляващите ще насочат усилията си към противодействие на монополите за създаване на по-конкурентна среда за правене на бизнес и за защита на потребителите. Те възнамеряват да отменят или смекчат на първо време над сто лицензионни режима и да променят редица утежнени условия за развитие на стопанска дейност.

Възнамеряваме да облекчим или отменим над 100 режима за лицензиране на стопанска дейност. Ще засилим подкрепата за малки и средни предприятия, както и за стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа им към финансиране и участие в обществените поръчки. Ще създадем механизми за по-добро управление на държавните предприятия. Ще създадем предпоставки за възстановяване на съществували местни производства и стопанства", коментира Орешарски.

„Ще работим за по-нататъшно разширяване на финансовото посредничество и дългосрочно развитие на реалния сектор. Европейските фондове ще бъдат в помощ на конкурентоспособността и растежа на икономиката в периода 2014-2020 г. Важни са инвестициите в конкурентоспособността на икономиката и инвестициите в човешкия капитал", заяви премиерът.

По думите му в политиките и мерките за укрепване на държавността се предвижда конструктивно съдействие със съдебната система, активна външна политика, надеждна отбрана и партньорство с евроатлантическите партньори.

Един от проблемите, с които не можахме да се справим през прехода, е доверието в институциите и върховенството на закона. Върховенството на закона не се свежда само до обезпечаване на справедлив процес, а означава преди всичко еднакви правила и ефективни механизми за прилагането им за всички, еднакво третиране на всички социално слаби групи", заяви Орешарски.

„Без върховенството на закона не можем да възстановим доверието към институциите, да подобрим благосъстоянието на гражданите. Модернизацията на съдебната система е важен елемент. Решени сме да изпълним всички препоръки на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество", каза още премиерът.

За борбата с корупцията – такъв термин в програмата отсъства съзнателно. Ние считаме корупцията за следствие, поради което сме решени да се борим с причините и предпоставките", каза Орешарски. Той обясни, че затова се предвижда електронизация на публичните услуги, електронни търгове и други.

Друг приоритет на правителството ще бъде устойчивото развитие на селското и горското стопанство, утвърждаването на страната като туристическа дестинация. „Поставяме си за цел да подобрим административните услуги и отчетливите стъпки за електронното управление", посочи Пламен Орешарски.

„Програмата и планът за действие са отворени за развитие и надграждане. Нашата страна е изправена пред огромни предизвикателства. Съхраняването на остатъчната конкурентоспособност не е достатъчно за изпреварващо развитие и скъсяване на дистанцията между нас и повечето европейски държави. Трябва да се върнем на пътя на растежа. Предложените политики и мерки могат да се разглеждат като необходимия минимален пакет. Разчитам, че с вашата подкрепа – и от двете страни на залата, ще посрещнем новите предизвикателства на утрешния ден”, заяви премиерът Орешарски.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ