Остри сблъсъци окървавиха Орлов мост, има ранени

Остри сблъсъци окървавиха Орлов мост, има ранени

Орлов мост бе окървавен тази вечер след остри сблъсъци между демонстранти и жандармерията малко преди 20.00 ч. тази вечер. Напрежението ескалира след като част от участниците в поредното протестно шествие атакуваха полицейските кордони в района на Орлов мост с бомбички, пиратки, буркани, бутилки и камъни. След шествие до Народното събрание, голяма група от тях се върнаха около 19.30 ч. към Орлов мост и тогава започнаха сблъсъците.

Част от протестиращите се опитаха да се  разграничат и да попречат на тези, които замерваха полицаите. В настъплението си протестиращите счупиха няколко щита на жандармерията и се опитаха да пробият кордона им. Тогава кордонът от униформени тръгна напред, за да изблъскат протестиращите. Така се стигна до тежки стълкновения. Доста хора бяха бити и блъскани от полицията, има ранени, но броят им още не е установен, предаде БНР. В момента голяма част от протестиращите се колебаят накъде да продължат и скандират на място "убийци".  Бул. "Цар Освободител" е осеян с хвърлени камъни, бутилки, и други предмети, остатъци от дрехи, обувки, счупени щитове на жандармерията.

Преди да се стигне до сблъсъците, протестиращите бяха допуснати до полицейския кордон пред Народното събрание. Хората продължиха да скандират "оставка" и "мафия", както и "Българийо, събуди се". Издигнали са плакат с надпис "За чиста и свята република" и снимки на Васил Левски и Христо Ботев. 

Около 18 чака няколкостотин протестиращи се събраха на Орлов мост и потеглиха към парламента. Те освиркваха премиера и скандираха за неговата оставка, използвайки дори и обидни квалификации по адрес на Бойко Борисов. Десетки протестиращи развяваха българския трибагреник. 

По-късно полицейски кордон спря протестиращите пред Софийския университет, след като демонстрантите се бяха насочили към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които са блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника. Друга група от хора се придвижваше по ул. "Оборище", за да се слее с протестиращите и да отидат към паметника на Васил Левски. Трета група бе в готовност пред сградата на БАН, но също бе блокирана от полицията и жандармерията.

Скандиранията "оставка" и "мафия" се чуваха и по време на официалната церемония на паметника на Васил Левски за годишнината от обесването му. Протестиращите спряха да скандират само по време на изпълнението на националния химн.

Заради стълкновенията Столична община спешно промени маршрутите на движение на градския транспорт в района. Автобусите по линия 76, 204 и 84 към момента се движат по бул. ”Драган Цанков”, бул. ”Алея Яворов” и бул. ”Евлоги Георгиев”. Тролейбусите по линия 5 и 8 обръщат при кино „Одеон” в посока център и на „Винарово колело” в посока ж.к. ”Дружба” и ж.к. ”Младост”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Варна

Над 7000 души се включиха в поредния масов протест във Варна тази вечер.
С факли и свещи в ръце варненците се отправиха от центъра на града към паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Морската градина. Там гражданите положиха венци и цветя пред паметника. В памет на Апостола организаторите тази вечер съкратиха шествието и оттам се върнаха обратно пред сградата на общината.

Начело на шествието имаше огромен портрет на Левски и национален флаг. Участниците издигаха плакати: "Българи, събудете се", "Ограбиха Ви", "Унищожиха Ви", "Докога ще мълчите", "Докога ще се страхувате", "България е Ваша".

Част от протестиращите хвърляха и бомбички, имаше и блокада на движението по бул. Княз Борис” I в посока центъра на Варна и курортните комплекси.

Русе

Протестите в Русе започнаха тази вечер като мирно факелно шествие в памет на Апостола на свободата, но преминаха в гражданско неподчинение.

Стотици хора, предимно младежи, с национални знамена в ръка организират блокади на движението по възлови булеварди и кръстовища.  Участниците в протеста в Русе масово призоваха всички партийни знамена да се приберат и да не се политизира шествието с викове като "Мафия" и "Оставка", тъй като не е редно да се помрачава почитта към Апостола. Близо 1000 души се включиха в процесията, която премина по главната улица на Русе със скандирания "Трябват дела, а не думи" и "България".

Пред Паметника на свободата факлоносците направиха кордон и бе прочетено есе за Левски. След това събралото се множество избухна и започнаха да се чуват виковете "Оставка", "Мафия" и призиви след Симеон Дянков да си отиде и Бойко Борисов. Чуха се и призиви да се премине към по-решителни действия.

Велико Търново

Във Велико Търново днешният протест срещу високите сметки за ток започна с едноминутно мълчание в памет на Васил Левски. След това протестиращите отново издигнаха искания за национализация на електроразпределителните дружества и се обявиха срещу всички партии, управлявали в прехода.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ