Отвори врати последната къща за деца от дома в с. Могилино

Отвори врати последната къща за деца от дома в с. Могилино

В София беше открита шестата и последна малка къща за децата от дома в с. Могилино. С това приключи проектът на УНИЦЕФ за закриване на дома в селото, подкрепен от bTV чрез „Великолепната шесторка”.

УНИЦЕФ вложи 300 000 лв. в изграждането на къщата в столицата, която ще бъде обитавана от 8 деца. С тези пари бяха извършени строително-ремонтни дейности и беше закупено обзавеждане, оборудване и асансьор, адаптирани за хора с увреждания. Допълнителни средства ще бъдат инвестирани в обучение на персонала.

Кметът на София, Йорданка Фандъкова официално откри къщата, като пое ангажимент, че настанените деца ще получат добра грижа и възможност за пълноценен живот в новия си дом.

Г-жа Милена Харизанова, програмен директор на УНИЦЕФ България, благодари на зрителите на “Великолепната шесторка”, които повярваха в каузата за затваряне на дома в с. Могилино и подкрепиха УНИЦЕФ. „Възможности на децата с увреждания са често подценявани, а нуждите им пренебрегвани. Важно е да разберем, че при подходяща помощ към тези деца, те могат да бъдат в семействата си, да не растат в домове или помощни училища, да развият пълния си потенциал и да се интегрират пълноценно в обществото”, допълни тя.

Вики Политова, Главен оперативен директор на bTV Media Group, акцентира върху важността на проекта за затваряне на дома в Могилино и активната обществена реакция.

До момента са открити две малки къщи в Русе, една в с. Гложене, една в гр. Варна и една в Две Могили.

Откритите къщи представляват центрове за настаняване от семеен тип. Те предоставят алтернативна социална услуга в общност близка до домашната, в която живее малка група деца. Идеята е настанените деца да живеят в добри условия, като ходят на училище, общуват със съседите си, играят и се срещат с приятели в квартала.

Домът в с. Могилино бе официално закрит през октомври 2009 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ