Отиде си Коста Цонев, великият „Дон Кихот” на българската сцена

Отиде си Коста Цонев, великият „Дон Кихот” на българската сцена

Отиде си Коста Цонев, великият „Дон Кихот” на българската сцена

След продължително боледуване, на 83-годишна възраст днес ни напусна един от големите български актьори Коста Цонев.

Преди три години той претърпя сложна сърдечна операция. Впоследствие получи и тежка парализар на краката, както и увреждане на вестибуларния апарат, които го приковаха за дълго на легло.

Миналата година големият актьор получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

Роден е на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“ . Една от ролите, с които става много популярен в българското кино е на агент Емил Боев във филмите по книгите на Богомил Райнов „Тайфуни с нежни имена”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Умирай само в краен случай”. Незабравима ще остане и ролята му в един от първите филми-мюзикъли – „Баща ми, бояджията”.

Сред най-запомнящите се екранни присъствия е и ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", където си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, който умира по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довършва и неговата роля.

Сред многобройните театрални постановки, в които е изиграл емблематична е ролята му на Дон Кихот в „Човекът от Ла Манча Дон Кихот и Санчо Панса”. „Дон Кихот от Красно село” е заглавието и на мемоарната книга, която Цонев издаде преди време.

През 2001 г. влезе в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново бе избран за депутат от същата политическа партия.

 Дълбок поклон пред паметта на великия талант!

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ