Отиде си Коста Цонев, великият „Дон Кихот” на българската сцена

Отиде си Коста Цонев, великият „Дон Кихот” на българската сцена

След продължително боледуване, на 83-годишна възраст днес ни напусна един от големите български актьори Коста Цонев.

Преди три години той претърпя сложна сърдечна операция. Впоследствие получи и тежка парализар на краката, както и увреждане на вестибуларния апарат, които го приковаха за дълго на легло.

Миналата година големият актьор получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

Роден е на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“ . Една от ролите, с които става много популярен в българското кино е на агент Емил Боев във филмите по книгите на Богомил Райнов „Тайфуни с нежни имена”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Умирай само в краен случай”. Незабравима ще остане и ролята му в един от първите филми-мюзикъли – „Баща ми, бояджията”.

Сред най-запомнящите се екранни присъствия е и ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", където си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, който умира по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довършва и неговата роля.

Сред многобройните театрални постановки, в които е изиграл емблематична е ролята му на Дон Кихот в „Човекът от Ла Манча Дон Кихот и Санчо Панса”. „Дон Кихот от Красно село” е заглавието и на мемоарната книга, която Цонев издаде преди време.

През 2001 г. влезе в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново бе избран за депутат от същата политическа партия.

 Дълбок поклон пред паметта на великия талант!

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ