Отмениха първата у нас оправдателна присъда за отглеждане на марихуана

Отмениха първата у нас оправдателна присъда за отглеждане на марихуана

Второинстанционен съд отмени безпрецедентната оправдателната присъда за отглеждане на марихуана на Марин Калчев от Ловеч, който развъжда леката дрога, за да облекчи симптомите на множествена склероза. 31-годишният мъж беше признат за виновен от Окръжния съд в Ловеч и осъден да плати 1000 лв. глоба и разходите по делото. Съдът обаче го освободи от наказателна отговорност, съобщи bTV.

Калчев е осъден за това, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лв. Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.

На първа инстанция съдия Галя Маринова призна 31-годишния Марин Калчев от Ловеч за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си.

В защита на своя клиент адвокат Калин Ангелов заяви пред съда, че множествената склероза е нелечимо заболяване, състоянието и пристъпите на болестта могат де бъдат подобрени или влошени. По думите на Ангелов марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, доколкото това е възможно.

„Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. „нарколаборатория", заяви в съдебната зала Марин Калчев, цитиран от БТА.

По думите му той е направил това с ясната идея, че иска да знае какво употребява. Пред журналисти той бе категоричен, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана.

Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург, като имат шестмесечен срок да го направят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ