България

Политика

|

Общество

|

От днес две банки отпускат кредити на студенти

От днес две банки отпускат кредити на студенти

От днес две банки отпускат кредити на студенти

Две банки ще отпускат заеми по системата за студентско кредитиране, която стартира от днес. Това са ДСК и Райфайзенбанк, стана ясно на пресконференция в просветното министерство. Проектът е финансиран с 40 млн. лв. от правителството.

Очаква се, от възможността да изтеглят студентски кредит да се възползват 20 хил. български студенти и докторанти или около 10% от обучаващите се, които отговарят на изискванията да изтеглят заем.

Кредити ще могат да теглят български граждани до 35 г., които учат в редовна форма на обучение в държавно или частно висше училище. Те трябва да са за първи път бакалавър, магистър или докторант.

Кредитите ще бъдат отдавани в лева при сравнително нисък годишен лихвен процент, който не надхвърля 7% и е фиксиран за целия период на заема. Студентите ще могат да се възползват от пълен гратисен период, през който няма да плащат главницата и лихвата, тъй като те са поети от държавата. Те ще могат да теглят заеми без поръчител или съдлъжник и няма да дължат банкови такси и комисионни за управление на отпусната сума.  

Гратисният период обхваща цялото обучение до изтичането на 1 г. от първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломната работа в обучението по съответната специалност.

Изплащането на кредита започва един месец след изтичане на гратисния период. Общият размер на отпусната сума, включващ главницата и дължимата лихва, трябва да се погаси на равни месечни вноски в срок от 10 г.

Кредити ще се отпускат на студенти и докторанти за целия период на обучение или част от него. Те ще бъдат предназначени за заплащане на таксите за обучение или за издръжка, в случай на раждане или осиновяване на дете по време на следването.

Кредит за заплащане на таксите за обучение ще бъда отпускан на студентите във всички специалности. Кредитът за издръжка на обучението – само на студенти, които имат деца, като издръжката се смята в размер от една минимална работна заплата или 240 лв месечно.

Системата за студентско кредитиране тръгна в учебната 2010/2011 г. след забавяне от 2 години, в което държавата и банките преговаряха условията по отпускането на кредитите.

Студентските кредити се смятат за едни от най-малко рискованите за банките, защото са гарантирани от държавата.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици