Още две области обявиха грипна епидемия

Още две области обявиха грипна епидемия

Още две области обявиха грипна епидемия

Стара Загора и Монтана са следващите области в страната, в които вече е обявена  грипна епидемия. Регионалните здравни инспекции там алармираха, че грипът се разпространява интензивно и е настъпил епидемичен процес от остри респираторни заболявания (ОРЗ).  Най-много болни има сред децата до 4 години и учениците до 14.

По-рано през седмицата грипна епидемия беше обявена в общините Пазарджик и Самоков.

Лекарите препоръчват да бъдат преустановени свижданията на болните в медицинските заведения, както и плановите операции. Лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детските консултации и профилактичните имунизации и реимунизации, призовават от регионалните инспекции.

Специално в Стара Загора инспекцията напомни на всички лечебни заведения, че е важно своевременното да започнат лечение с антивирусни препарати. Те се осигуряват безплатно от Здравното министерство.

Препоръчва се на всички да ограничават социалните контакти и да не се прилага самолечение. Ако пациентът усети симптоми на грип, той трябва незабавно да посети личния си лекар и по възможност да не ходи на работа или на училище, съветват още медиците. Ранното откриване на грипа помага за навременното му лечение, преди да са възникнали усложнения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ