Президентът готов да наложи вето върху пенсионните промени

Президентът готов да наложи вето върху пенсионните промени

Президентът готов да наложи вето върху пенсионните промени

В близките дни президентът Георги Първанов ще наложи вето върху закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи bTV. Той и екипът му подготвят мотивите за връщане на окончателно гласувания преди дни закон, който предвижда пенсионната възраст да започне да се вдига с 4 месеца от януари 2012 г. до навършване на 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.

Предвидени са няколко насоки на мотивите за блокиране на закона- по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от налагането им. Това гласи съобщение, издадено от прессекретариата на Първанов след срещата му с лидерите на КНСБ, КТ “Подкрепа” и председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

Президентът ще възобнови предложението си към изпълнителната власт за провеждане на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свързано с рисковете и заплахите за социалната и икономическа ситуация в страната. Това предложение беше отправено от него през април, но бе отхвърлено с мотива, че въпросите са в компетенцията на изпълнителната власт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ