Прокуратурата поиска лицензът на ЧЕЗ да се отнеме

Прокуратурата поиска лицензът на ЧЕЗ да се отнеме

Прокуратурата поиска лицензът на ЧЕЗ да се отнеме

Прокуратурата предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения. Това каза на пресконференция прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР, предаде „Фокус”.

„По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ”, заяви Камбуров.

На фона на проверката на Прокуратурата, е изискан и докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На база на този доклад, се констатира, че ЧЕЗ системно заобикаля правилата за възлагане на обществени поръчки.  Установено е, че при подмяната на електромери, дружеството не съставя констативни протоколи за това какво трябва да бъде сменено и какво е сменено.

Ако ДКЕВР не изпълни препоръките, ще бъдат сезирани съответните органи. Ще се изпрати предложение за образуване на наказателно производство, както и ще бъде сезиран Министерски съвет, обясниха разследващите.

По думите на Камбуров започналите проверки имат за цел законността на дейността на ДКЕВР и ЕРП-тата.

„При проверката са установени редица нередности, свързани с контрола по приемането на инвестиционните разходи, тези разходи пряко се отразяват на цената на електроенергията”, допълни Камбуров. По негови думи, качественото обслужване предполага осигуряване на 230 волта енергия, а обслужването на енергийните мрежи означава да бъде осигурено непрекъснато снабдяване с енергия до крайния потребител.

Проверката на прокуратурата е показала, че приватизационните договори на електроразпределителните дружества са по пазарна цена, каза прокурор Веселин Найденов, участвал в групата, работила по проверката на дейността на ДКЕВР. Проверява се и дали това, което реално е инвестирано от всяко дружество, съвпада с това, което е декларирано пред ДКЕВР, обясни Найденов.

„Едно от дружествата (Енерго Про) даже не е отразило в общите си условия това решение на комисията”, посочи още Найденов и потвърди, че на места януарските сметки за ток са били засечени едва след 32-40 дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ