Протестите последваха правителството към Черно море

Протестите последваха правителството към Черно море

Протестите последваха правителството към Черно море

В 51-ия си ден протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски има нова инициатива - 11-дневен пешеходен поход до Черноморското крайбрежие, където почива голяма част от управляващите, предаде БНР.

„Този поход си поставя за цел да подаде ръка на протестиращите в провинцията и да демонстрира, че митинги се провеждат не само в София - те се отнасят за всички, независимо от това, кой къде живее”, отбелязаха организаторите.

В София протестиращите се събраха отново на обичайното място - площад "Независимост". Те запалиха свещи в памет на загиналите в рудник "Ораново" миньори.

Кръстовището при Софийския университет беше преградено от полицията с идеята протестът да не стига до Орлов мост. Скандирайки "Как не ви е срам" протестиращите минаха през подлеза и застанаха от другата страна на преградата. До сблъсъци не се стигна.

Полицията освободи пътя и така хората стигнаха безпрепятствено до Орлов мост, там скандираха отново "Оставка" и се върнаха пред парламента, където окачиха на загражданията спасителен пояс с надпис "Ваканцувайте". Хората закриха протеста като играха хоро.

Протестиращите във Варна обявиха, че са са решили в понеделник, от 19 ч., да окупират резиденцията Евксиноград по суша и море. Целта е да се попречи на почивката на хората от властта и да се покаже, че протестите продължават навсякъде в България.

В 39-ия ден от контрапротестите, подкрепящите правителството на Пламен Орешарски са решили в следващите няколко седмици проявите им да бъдат по-приглушени. В понеделник - деня на национален траур заради трагедията в мина "Ораново", събиране няма да има. По този начин се показва тяхната съпричастност към загиналите миньори. Във вторник симпатизантите на действащото правителство ще се съберат пред сградата на Столична община, за да се покаже на кмета на София Йорданка Фандъкова, че от нея се очаква решение за провеждането на референдум за отмяна концесията на "Софийска вода". В сряда мероприятие няма да има. В четвъртък хората ще се срещнат пред пилоните на НДК в 18. часа.

В петък няма да има събиране, а в събота съорганизаторите на мероприятието ще бъдат в Нова Загора, за да се срещнат с местните хора. В неделя срещата е отново пред пилоните на НДК от 18. часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ