Роумингът поевтинява

Роумингът поевтинява

Роумингът поевтинява

Роумингът на територията на Европейския съюз стана по-евтин след 30 април. Цените вече се определят като надбавки върху редовната тарифа.

На практика обаче точните сметки ще варират според различните планове в договорите ни, отбелязва bTV.

Върху стандартната тарифа ще се начислява надбавка. Максимумът за минута разговор е до 5 евроцента или 11,7 стотинки с ДДС.

Есемесите ще струват колкото и в България, плюс до 4,6 стотинки. За интернет трафик ще се плащат до 11,7 стoтинки върху основната тарифа. Всичко зависи от договора. Ако безплатните минути са само за собствената мрежа, то тогава ще плащаме и основната такса и надбавка. Ако по договор се включват и чужди мрежи, тогава плащаме само надбавката.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) напомня, че надбавката е максимален праг и операторите могат да дадат и по-ниски тарифи.

„От гледна точка на конкуренцията и за съхраняване на потребителите не е нужно да се гонят таваните”, смята Веселин Бошков.

Според разчетите на КРС едва 1-2% от приходите на българските оператори са от роуминг.

От юни 2017 г. се очаква надбавките изцяло да отпаднат но според експерти това вероятно ще е за определени часове дневно, а не напълно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ