Само 7 пълни шестици по български на изпитите за гимназии

Само 7 пълни шестици по български на изпитите за гимназии

Само 7 пълни шестици по български на изпитите за гимназии

Седем са пълните шестици на изпитите по български език и литература за кандидатстване в гимназиите тази година. Това съобщиха експерти от просветното министерство, които днес представиха обобщен анализ на резултатите от външното оценяване на децата от 4 и 7 клас и представянето им на изпитите за кандидастване в гимназия.

Много повече – 69 са пълните отличници по математика сред седмокласниците. Въпреки това, като цяло резултатите по български в страната са по-високи от тези по математика. Средният успех по БЕЛ е 4,02, а по математика – 3,65. Двойките са 375 по български език и 193 по математика. Припомняме, че в тазгодишната кампания за кандидастване след 7-ми клас участваха близо 58 000 деца.

Има лек прогрес в представянето на седмокласниците, отчетоха още от образователното министерство, тъй като по математика успехът е почти два пъти по-висок в сравнение с миналата година. Оценките по български са почти същите като миналогодишните, но трябва да се има предвид, че тази година бе завишена и скалата за оценяване като за тройка е било необходимо да се изкарат минимум 16 точки, докато миналата година този праг е бил само 14 точки.

За втора поредна година изпитите обединяваха матури и модул за кандидатстване, който носеше допълнителни точки. Децата имаха право да участват в класацията само с резултатите от първия модул – т.е. теста за национално външно оценяване, но и по двата предмета тази година повече деца се предпочели да участват и във втория модул, който за изпита по математика включваше пет допълнителни задачи, а за този по български – преразказ на неизучаван текст.

Най-добре са се справили с преразказа на произведение на Станислав Стратиев учениците в София, Перник, Габрово и Варна, а зле в Търговище, Шумен и Кърджали.

Математиката и българският език си остават най-трудните предмети както седмокласниците, така и за четвъртокласниците, сочи още анализът на малките матури.

Децата в четвърти клас са се представили най-добре на тестовете по „Човек и природа” и „Човек и Общество”, а най-нисък е общият успех за страната по математика.

Още при тях проличава един от сериозните проблеми на цялата образователна система – те се справят добре с теорията, но не и с практиката, когато се наложи да приложат заученото в конкретни задачи, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември