Саша Безуханова се отказва от ръководния пост в HP, захваща се с граждански проект

Саша Безуханова се отказва от ръководния пост в HP, захваща се с граждански проект

Саша Безуханова, директор на направление „Публична администрация" в „Хюлет-Пакард" (HP) за Централна и Източна Европа, ще се откаже от високия пост, за да се завърне в България. Новината съобщи лично Безуханова, която представи гражданския проект „България може” (Move BG). Това е онлайн платформа за споделяне на идеи за бъдещото развитие на страната.

„България може” е място в интернет, където да бъдат дискутирани теми от всеки, който желае, а модератори да бъдат експерти в съответната област. В момента са подбрани девет тематични кръга, а по-нататък ще бъдат добавяни още. Сайтът все още не е достъпен, но проектът има страница във Facebook.

„Обединението ни в отрицанието срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинска еспертиза и принос на всеки от нас в служба на тази кауза", каза Саша Безуханова. 

"България може" ще отстоява следването на етичните принципи на прозрачност, почтеност и отговорност в бизнеса, управлението и обществения живот, спазването на върховенство на закона и зачитането на европейските ценности, обясниха организаторите на проекта.

„България може” не е политически проект”, категорична бе Безуханова, която уточни, че проектът не е обвързан с президента Росен Плевнелиев, както се спекулира.

Саша Безуханова сподели, че на деня след първия протест #ДАНСwithme е отпътувала на служебна среща и по пътя е разсъждавала, че през последните години е помагала за реализацията на различни проекти на други държави и сега е времето да направи това и за България. Решила е да напусне поста си и да се върне в България, като заема пост в същата компания тук. Това ще се случи до няколко месеца, защото в момента предава опита си на друг човек.

Освен Безуханова, сред съмишлениците на идеята са съоснователят на Харвардския център за икономически стратегии в Софийския университет Кирил Петков, съоснователят на една от най-големите юридически кантори в страната Стефан Кючуков, основателят на независимата платформа за култура ЕДНО - Асен Асенов, създателката на проекта за достъп до качествено образование – „Заедно в час" Евгения Пеева, водещият изследовател в областта на естествените науки професор доктор Николай Денков и преподавателят по европейско право в юридическия факултет на СУ "Климент Охридски" д-р Христо Христев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ