"Слушатели" ще посещават лекциите на Пловдивския университет

Слушатели ще посещават лекциите на Пловдивския университет

"Слушатели" ще посещават лекциите на Пловдивския университет

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” въвежда нова категория, която определя хората, които посещават лекциите и курсовете му на обучение. Освен студенти, в него ще има и „слушатели“, съобщава Дарик.

Статутът на „слушател“ се въвежда за първи път в България. Той цели да помогне на хората да се ориентират какво искат да учат, обясни зам.-ректорът доц. Жоржета Чолакова. Всеки, който има желание за такъв статут, може да подаде молба до декана, след което може да му бъде разрешено да посещава лекциите по специалността, която го интересува. Молби могат да бъдат подавани до 20 февруари, когато започва вторият семестър.

Статутът на „слушател“ е европейска практика, широко известна в университетите в чужбина, обясниха още от ПУ. Той се въвежда в университета след заседание на Академичния съвет на 19 декември миналата година.

На хората, посещавали лекциите, учебната институция ще издава специално удостверение, в което ще се вписва броят на присъствените часове. Така, ако слушателят иска в бъдеще да запише конкретната специалност, те ще му бъдат приспаднати. Когато е посетил пълния хорариум по определения предмет като слушател и реши да стане студент, той може направо да се яви на изпит. За посещението на лекциите няма да се заплаща. Ако има по-висок интерес на хората обаче може да бъде въведена такса. Категорията слушател няма да бъде въвеждана за лекциите по български и чужди езици.

В Пловдивския университет вече има един слушател, който се е записал да посещава лекции на Биологическия факултет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ