Снимките на "Непобедимите 2" застрашават хиляди български прилепи

Снимките на Непобедимите 2 застрашават хиляди български прилепи

Снимките на "Непобедимите 2" застрашават хиляди български прилепи

Български еколози скочиха срещу снимките на екшъна „Непобедимите”, които скоро ще се пренесат в Деветашката пещера в община Ловеч. Според тях те могат да навредят на прилепите, които живеят там.

Продукцията, в която участват звезди като Жан-Клод ван Дам, Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер, нарушава наредбите, които защитават включената в „Натура 2000” пещера. Плевенската екоинспекция е насрочила снимките по време на зимния сън на летящите бозайници, а и не е изпратила експерти, които да следят да не се безпокоят прилепите, възмущават се еколозите.

Деветашката пещера е едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа. Според специалистите съществува голяма опасност цялата колония сериозно да пострада поради шумовото и светлинно замърсяване. “Преди години, при минимално обезпокояване по време на зимен сън, хиляди прилепи се удавили в реката“, разказа Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите.

“Непобедимите“ не са над закона“, сигнализираха вчера от организацията “Зелени Балкани“. “Реката е преградена с чували, камионите с агрегатите и светлините на екипа са разположени в полутъмната и тъмната част на пещерата, където зимуват около 60 000 прилепа“, алармира Хубанчева.

От медийния екип на “Ню Бояна“ казаха, че имат разрешение за снимки от Министерството на околната среда и водите. Екипът ще направи кадрите по-другата седмица. Всичко върви по план, заявиха представители на компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ