Сняг затрупа цялата страна

Сняг затрупа цялата страна

Сняг затрупа цялата страна

С пристигането на астрономическата зима в 7.30 часа днес "оранжев" код за опасно време заради обилни снеговалежи беше въведен в областите Смолян и Кърджали, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Въведен е "жълт" код за потенциално опасни метеорологични явления заради снега в 16 области на страната - Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София област, София град, Благоевград, Кюстендил, Перник, Габрово, Ловеч.

Известни затруднения в движението има в участъка при по пътя към Владая и Перник Черния кос, както и по пътищата от Кокалянско ханче до Кокаляне и от Бистрица до Железница.

Синоптиците очакват снеговалежът да продължи през целия ден. Единствено в Източна България се очакват валежи от дъжд. В София и Пловдив вече има снежна покривка от 5 см. Минималните температури между минус 5 и 0, максималните между минус 3 и 2, по Черноморието 4-6 градуса.

Снеговалежътв столицата забави придвижването на автомобилите по основните пътни артерии тази сутрин. Образуваха се големи задръствания по някои от най-натоварените пътища. Автобусите между Перник и София се движат с 20 – 30 см закъснение. През нощта са извършени обработки срещу заледяване на улиците, по които се движи градският транспорт, тези с обществена значимост и стръмните участъци в София, съобщиха от Столичната община. От общината призовават шофьорите да излизат с пригодени за зимните условия автомобили, както и да спазват правилата за движение.

В планините почти навсякъде снежната покривка надвишава 50 см. В Смолянска област е натрупало 15-20 см сняг, предаде БНР. Затворени за движение са проходите - Златишки, Твърдишки, Върбишки, Дюлински, Троян-Кърнаре и Айтоски. Във Варна и Бургас духа слаб студен вятър. Мокри и заснежени са пътните настилки там. По усойните места има заледяване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ