Софийската опера с нови инструменти за най-амбициозния си проект

Софийската опера с нови инструменти за най-амбициозния си проект

Софийската опера с нови инструменти за най-амбициозния си проект

Столичната опера закупи скъпи музикални инструменти в рамките на подготовката й за най-амбициозния й проект от десетилетия - "Пръстенът на нибелунга".

На 22, 23, 26 и 29 юни тя ще представи за първи път на Балканския полуостров четирите опери на Рихард Вагнер "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид“ и "Залезът на боговете". Те съставят целия "Пръстен", или "Ринг", по названието му в специализираните издания.

Начинанието е трудоемко и в момента се работи засилено по реализацията му, която наближава. Оперите ще бъдат изпълнени на немски език изцяло от български артисти. 15 часа Вагнерова музика ще звучи на сцената на операта за 7 дни. Поводът е 200-годишнината от рождението на немския композитор.

Новите, ръчно изработени инструменти ще направят събитието още по-грандиозно. Те са валдхорни, тромпети, тромбони, пълен комплект ударни инструменти и тимпани, четири нови Вагнерови туби от марката Alexander, английски рог, контрафагот и други.

"Скъпи са, но не сме пестили пари във времена на криза, защото инструментите на оркестъра на софийската опера не бяха сменявани от 30 години. Все още чакаме два от Германия", обясни директорът на музикалната институция, продуцент и режисьор на "Пръстенът на нибелунга" академик Пламен Карталов. За пореден път той покани всички почитатели на оперното изкуство да посетят постановките и да изживеят цикъла, който е нещо необикновено за софийския, а и за европейските оперни театри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ