България

Политика

|

Общество

|

София става ретро за празника си

София става ретро за празника си

В Деня на София столицата ще възроди своята забравена романтика с помощта на „Ретро София Фест” – пътеводител на забравена София. Фестът се провежда в градинката зад Руската църква, където от 16 ч. любопитните могат да надникнат в миналото чрез фотографии, разкази и художествени творби, които ще пресъздадат автентичната атмосфера от периода между Възраждането и Втората световна война. Организаторите от етнографския музей и Общинско предприятие „Стара София” са приготвили изненади с ретро фото студио, български шевици, истинско грънчарско колело и различни сувенири, които да помогнат на модерния човек да попътува назад във времето.

Най-малките ще могат да празнуват с Детския панаир в градината пред Народния театър „Иван Вазов”. Ентусиастите ще правят японски хартиени фигурки оригами, ще готвят с Ути Бъчваров, ще гледат детски филми, фокуси и куклен театър и ще пускат хвърчила както днес, така и утре, 18. септември.

От 17 ч. до 22 ч., в Градската градина и на пл. „Княз Александър Първи” ще има прояви от „Седмицата на София” – едноседмична инициатива на Moto.bg, включваща музикални хепънинги и атракциони.

Празничен ретротрамвай ще пътува по маршрут пл. „Възраждане” – пл. „Журналист”, във времето от 14ч. до 18 ч днес. Пътниците ще се забавляват с музикалните изпълнения на живо на „Дикси Бойс Бенд”.

Воден парк в Борисовата градина до езерото "Ариана" ще има днес от 10.30 часа, съобщиха от "Софийска вода". Посетителите на Водния парк ще могат да се разходят по пътя на водата на София и да научат интересни факти за прилаганите от дружеството високи технологии, като Географска информационна система (ГИС) например, както и за зелените решения на "Софийска вода" и "Веолия вода".

В Деня на София, от 18 ч., на Моста на влюбените до НДК ще бъде открита изложба на Галерия-музей „Дечко Узунов”, посветена на 10-годишнината от създаването на общинския културен институт.

Театър „Българска армия” обявява „Ден на отворените врати”, а публиката може да види репетиция на спектакъла „Ножица-трепач”.

Във всички недели на месец септември и месец октомври от утре на пл. „Света Неделя” ще се превърне в площад на артистите с инициативата „БулевАРТ Витоша”. Площадът става артистично пространство с живи статуи и атрактивни мим-характери на кокили. Проектът се реализира от Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община.

Днес и утре от 16 ч. до 22 ч., на постоянната естрада в Южния парк, ще се проведе Младежки Рок Фест, а в залата на Софийската опера в неделния ден ще се състои концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на Емил Табаков. В програмата: Любомир Денев - Бийтълс сюита, Милчо Левиев - Рапсодия „Орфей", Борис Карадимчев - Бароков концерт, със специалното участие на детски хор „Пим - Пам".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ