Спешно ремонтират три опасни моста на "Хемус" и "Тракия"

Спешно ремонтират три опасни моста на Хемус и Тракия

Спешно ремонтират три опасни моста на "Хемус" и "Тракия"

Още следващата седмица стартира процедура за спешен ремонт на три моста по магистралите „Тракия” и „Хемус”.

Виадуктът при „Витиня”, на 30-ия километър на „Хемус”, както и съоръженията на 61-ия и 67-ия км на „Тракия” силно притесниха премиера, който лично инспектира магистралите. След огледа, той сподели, че е загубил съня си от тревоги покрай земетресенията и наводненията и възможните последствия.

За да се съкрати процедурата по стартиране на ремонтите, днес Борисов отиде в парламента и изиска среща с представителите на всички парламентарни групи, за да договори с тях бърз избор на фирма изпълнител и подкрепа за осигуряване на финансирането.

"Ако обявим конкурс, ще минат поне няколко месеца, а има силен трафик и рискът е огромен. Ще поискаме всички партии да изберат няколко фирми и още след събота и неделя да започнат да укрепват съоръжението", обясни той.

В същото време Борисов е разпоредил на финансовия министър да осигури извънредно средства за неотложните ремонти, включително като провери  финансовите резерви по бюджетите на всички ведомства.

На първо време ще бъдат заделени 43 млн. лева ще за реконструкция и укрепване на трите опасни виадукта по магистралите, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. Парите са половината от отпуснатите преди месец с постановление на правителството 85 млн. за инфраструктурни обекти. Някои пътни обекти, за които не е нужен спешен ремонт ще бъдат отложени, надявам се още утре парламентът да одобри решението за пренасочване на средствата, заяви Дянков.

"По-добре е да имаме път с дупки, отколкото паднал мост със загинали хора”, коментира от своя страна и премиерът. Заради ремонтите ще бъдат наложени ограничения в движението.

Общо около 60 моста и виадукти в страната са в тежко състояние и са опасни, констатира преди време Агенция „Пътна инфраструктура”. Конкретно за трите виадукта на магистралите е сигнализирано още през 2008 г. и са поискани първо заем от Световната банка, а след това и средства от европейските фондове, но заради кризата те са били отказани.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ