Станишев получи обвинение, но няма да го съдят

Станишев получи обвинение, но няма да го съдят

Станишев получи обвинение, но няма да го съдят

Бившият премиер Сергей Станишев, който по-рано днес се яви в Националното следствие беше обвинен за неправилно боравене с класифицирана информация, т.е. за изчезването на 7 документа от секретното деловодство на Министерския съвет. По време на мандата му се изгубили три доклада на Държавната агенция за национална сигурност, два на МВР, един от министъра на отбраната и един на НАТО.

Прокуратурата обаче предлага за това си провинение Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и само да плати глоба, максималният размер на която по закон е 5000 лева.

Самият Станишев, който прекара с двамата си адвокати двайсетина минути в Националното следствие явно беше предварително подготвен какво да очаква. На въпроса на чакащите отвън журналисти повдигнато ли му е някакво обвинение, той отговори с риторичен въпрос: „Някой съмнявал ли се е? Това се очакваше от доста време и аз знаех, че преди началото на лятната ваканция, трябва да бъде повдигнато”, заяви бившият премиер.

Последвалият коментар гласеше, че става въпрос за политическа поръчка от настоящия премиер. Станишев се възползва от предоставената трибуна и медиен интерес, за да обвини прокуратурата в двоен стандарт. Той припомни, че Коалиция за България е поискала финансовият министър Симеон Дянков да бъде разследван за разпространение на класифицирана информация във връзка с огласен от него договор между правителството и БНБ, но от прокуратурата не предприели нищо.

Предисторията на днешните събития около Станишев е следната:

На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета му, за да бъде разследван за загубени документи, съдържащи държавна тайна. Тогава Станишев предпочете сам да се откаже от защитата, която му осигурява депутатското място

А до разследването се стигна, след като в края на октомври м.г. в интернет се появи секретен доклад на ДАНС за “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”.

Именно това е един от липсващите доклади, който се оказа, че е изчезнал от кабинета на Станишев. По някакъв начин материалите стигнали и до бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който ги предаде на премиера Борисов в качеството си на “лоялен гражданин“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ