Станишев: Предсрочни избори до края на юли!

Станишев: Предсрочни избори до края на юли!

Станишев: Предсрочни избори до края на юли!

Предсрочни парламентарни избори, колкото се може по-скоро поиска лидерът на БСП Сергей Станишев в реч при откриването на днешното заседание на Националния съвет на партията. То бе свикано на "Позитано" 20, за да се обсъдят резултатите от евровота и да обсъди варианти за предсрочни избори след като коалиционният партньор ДПС се обяви миналата седмица за преждевремнно съставяне на нов парламент и кабинет.

В изявлението си през пленума Станишев на практика отхвърли вариантите, очертани от лидера на ДПС Лютви Местанза избори наесен или в краен случай догодина.

За незабавни избори първоначално се обяви и ГЕРБ, но вчера коригира позицията си и назова като уместна датата 28 септември.

„При наличието на политическа воля и отговорност на президента, предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната.”, заяви днес Станишев пред съпартийците си.

 „Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна”, мотивира той идеята си.

„Ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на страната. България е над всичко”, подчерта Станишев.

В присъствието на премиера Пламен Орешарски, който също участва в заседанието, лидерът на БСП препоръча кабинетът да подаде оставка веднага след гласуването на петия поред вот на недоверие, поискан от ГЕРБ за провал във финансовата политика. Дата за гласуването му още не е насрочена, но е възможно това да стане още до края на тази седмица.

„Не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормалното действие е да си подадат оставките незабавно след преодоляване на вота на недоверие.”, заяви Станишев.

„Не съм наивник. След резултата на евровота на всички ни стана пределно ясно, че кабинетът няма да издържи докрая. Но все пак смятах, че двете партии, които го подкрепят си дължат отговорно отношение. И трябва да спазват ролите и отговорностите си.", посочи още той.

В прав текст лидерът на БСП поиска от Националния съвет да му гласува доверие да остане начело на партията и за провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. Искам днес да получа отговор от Националния съвет имам ли доверие и мандат за предстоящи избори. БСП има крещяща нужда от промени, но за това е необходима волята на всички, не само на председателя. Нека всеки поеме своята отговорност. За някои изглежда, че смяна на председателя ще промени партията. Дали това е решение?”, попита Станишев и отбеляза, че по-скоро евентуалната негова оставка е лесно продаваем сценарий за медиите. Според него партията има сили да постигне сериозни резултати на предстоящия предсрочен вот, но за целта трябва да се справи с фундаментални свои проблеми, сред които и липса на самочувствие. След речта на Станишев заседанието продължава при закрити за журналисти врати.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ