Субтропичен климат в България до 2050 г.

Субтропичен климат в България до 2050 г.

Субтропичен климат в България до 2050 г.

До 2050 г. в България ще се установи субтропичен климат, според прогнози на БАН цитирани на днешния семинар „Отражение и цена на климатичните промени върху бизнеса" . Вече са налице и първите признаци на климатичната трансформация. През последните последните 18-20 години температурата в българските градове се е повишила между 1,2 до 2,5 градуса. В същото време количеството на валежите е намаляло с 30 на сто, а снегозадържането - с 40%, съобщи Венелина Величкова от екологичната организация "Коалиция за климата - България", която е организатор на събитието.

Горите, които са един от естествените климатични регулатори сериозно страдат от промените в климата и човешката дейност, сподели още тя.

В резултат на тези два фактора за последните 15 години у нас са унищожени близо 13 на сто от горските масиви.

Една от надеждните стратегии за противодействие на необратимите промени в климата е преходът към нисковъглеродна икономика. Той ве още е възможен на ниска цена и е по-добре да се реформираме своевременно и доброволно, отколкото късно и принудително, смята Генади Kондарев от екосдружението "За Земята" и член на CEE Bankwatch.

Той призова бизнесът да открие своите "зелени човечета", да ги окуражава и овластява. Това в дългосрочен план ще доведе до сериозни икономии, отбеляза още той и даде пример с голяма верига магазини за хранителни стоки, която само от съкращаването на излишните опаковки е спестила 11 млн. лв. за година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ