С 20% са поскъпнали храните за една година

С 20% са поскъпнали храните за една година

Цената на олиото, ориза, брашното и варивата в началото на юли е значително по-висока в сравнение с година по-рано. Това съобщиха от ДКСБТ, цитирани от БТА.

В първите седмици на този месец кривата на индекса на тържищните цени показва стабилизиране спрямо юни, като трайно се задържа над 1900 пункта. Спямо същия месец на миналата година обаче индексът е 20% по-висок. Поскъпването отчасти се дължи на въведените стандарти от Министерство на земеделието.

В сравнение с миналия юли цената на олиото се е увеличила с 36 на сто. За 1 година брашното поскъпнало с 51%, захарта – със 72%. С по-малко от една трета се е увеличила цената на млечните продукти на годишна база. Оризът, яйцата, лещата, пилешкото месо са станали 15% по-скъпи.

Цената на брашното през юли остава 1 лв. за кг. на едро. Захарта поскъпва с 2,8% спрямо юни. Яйцата са 7% по-скъпи, което е с 1 стотинка на брой увеличение на цената им. Каймата е поевтиняла, както и повечето видове плодове и зеленчуци. Пилешките продукти и малотрайните колбаси са останали на същата цена. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ