Талантът и лидерството трябва да се търсят още в училище

Талантът и лидерството трябва да се търсят още в училище

Следващото поколение трябва да се концентрира върху обучението и образованието на жените като важен елемент от налагането на справедливост. Обучението на жените е въпрос на справедливост, който не подлежи на обсъждане. Около това мнение, изразено от Рангита де Силва де Алвис, декан по Международни отношения в Правното училище към Университета в Пенсилвания, се обединиха участничките в третия панел на провеждащия се в столичния Гранд Хотел София Глобален форум на жените лидери. Сесията бе посветена на добрите практики в образованието и обучението, които стимулират развитието на жени лидери.

На много места по света все още се води истинска война срещу образоването на жените и всички държави трябва решително да се противопоставят на това, призова още Рангита де Силва де Алвис.

Сред основните характеристики на успешните жени лидери, откроени в най-новите изследвания, са да отстояват правата си, водени от рационалност, винаги да постигат своето, да бъдат състрадателни, без да са излишно сантиментални, да бъдат самоуверени, без да губят контрол. Въпросът е как да бъдат градени тези качества от ранна възраст, зададе една от основните теми на дискусията Милена Дамянова - депутат и председател на парламентарната комисия по образование и наука. Тя разкри и общата формула за успех в тази посока - отлични образователни резултати, възпитание на навици и умения за мотивация да си успешен и отговорен, възпитаване на социална отговорност.

Неравенствата обаче не могат да се преодоляват чрез задълбочаването им, затова и България се ориентира към общи програми за подпомагане на талантите и лидерството, посочи Милена Дамянова и даде като добър пример от практиката въвеждането на обучението по предприемачество в българските училища. Основната философия на новия Закон за училищното образование у нас, който получи и много висока оценка от Европа е, че всяко дете има потенциал да бъде лидер в това, в което се справя най-добре и именно тази философия ще ни помогне да постигаме оптималния баланс и преодоляването на различията, каза в заключение тя.

Откриването и насърчаването на талантите е сигурният път да прекосим растящата пропаст между дигиталната революция и изоставащата от нея образователна система, подчерта и Румяна Тенчева, управляващ директор на SAP Югоизточна Европа и модератор на третия панел. Талантът обаче може да се постигне и открие само, когато има разнообразие, гарантирано от равенството на половете и това е катализаторът на промяната, която ще видим в следващите години. Бизнесът е осъзнал тази взаимовръзка, важно е и държавите на ниво публична власт да го осъзнаят и насърчават чрез политики, добави тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ