Този април е най-дъждовният от 127 години насам

Този април е най-дъждовният от 127 години насам

Цели 136 литра дъжд на квадратен метър са паднали в София от началото на този месец, което официално го прави най-дъждовния април от 127 години, обяви синоптикът Симеон Матев, цитиран от Dnes.bg.

По думите му такова количество дъжд не е падало в София от 1887 г. насам, а месецът реално още не е свършил. Предният априлски рекорд е бил през 1937 г., когато в столицата са паднали 122 л на кв. м.

Подобно е и положението в голяма част от Западна България, като в тази част на страната нормите вече са надвишени с 200-300%, посочи Матев. В източната част на страната валежите били едва 50-70% от нормата за месеца.

Според прогнозата на синоптиците и в началото на следващата седмица в Западна България ще продължи да вали. Такава е прогнозата и за планините в централната част на страната.

За началото на шестте почивни дни обаче времето ще се оправи и ще започне затопляне. Още на 1 май ще изгрее слънце, а максималните температури ще достигнат 20-25 градуса.

В петък, събота и неделя се очаква времето да продължи да е слънчево. На 5 и 6 май обаче отново започват превалявания и гръмотевични бури.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ