Трайков: Стачката на миньорите беше излишна

Трайков: Стачката на миньорите беше излишна

Трайков: Стачката на миньорите беше излишна

„За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и съм убеден, че хората бяха подведени". Това заяви за bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Според него последната година е била една добра година за мините, като всички – ръководството, миньорите и министерството - са имали принос за това.

„Принципът е, че когато нещо е било обещано, трябва да се даде... Исканите по 1 000 лева не бяха фиксирани никъде. Хората, които работят в мините бяха подведени от някои синдикални лидери,” уверен е Трайков.

Според енергийния министър представителите на КНСБ са се оказали по-отговорни и с техния конструктивен принос се е постигнало споразумението, довело да приключването на протеста.

По 300 лв. ще получи всеки от над 7000-те работещи в мините според постигнатото споразумение. Те са за 2012 година и са свързани донякъде с наваксването на попълването на запасите от въглища. Така че надявам се, че от сега нататък ще коментираме добрите резултати, каза министърът.

Загубата от активирането на студения резерв за компенсиране на дефицита от въглища и енергия по време на протеста ще я покрие НЕК, обясни Трайчо Трайков, като посочи, че общата загуба от стачката може да бъде по-малко от 10 млн. лева, ако се компенсира неосъщественият добив на въглища. Необратимата загуба е свързана със спрения износ на електроенергия, допълни той.

За НЕК сумата възлиза на няколко милиона лева. Според министъра, след като стачката е приключила за седмица, тя няма да бъде от съществено значение при определянето на цената на електроенергията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ