Трето денонощие гасят пожара на Витоша

Трето денонощие гасят пожара на Витоша

Трето денонощие над 350 служители на МВР, над 100 доброволци и пожарникари се борят с огнената стихия, обхванала 50 дка гори в местността "Бистришко бранище" на Витоша.

Освен живата сила, в гасенето участват и три хеликоптера, от които два на Министерството на отбраната и един на частна фирма.

Основнота цел сега е да не се допусне разрастването на пожара към парк "Витоша". Снощи пламъците откъм западната част бяха овладяни и огънят локалиризан. Тази сутрин обаче се забелязва разрастване на горящата площ, заяви главен комисар Николай Николов,директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН). На единия от хеликоптерите, участващи в гасенето е възложено тази сутрин да направи пореден обследващ полет, за да установи дали се увеличала горящата площ и с колко.

Най-критично е положението в горната част на билото, където хеликоптерите продължават да изливат огромни количества вода. Пред общината в Бистрица продължават да се събират доброволци, макар че столичният кмет Йорданка Фандъкова и главен комисар Николов вече обявиха, че на този етап няма нужда от повече хора. 

Тъй като пожарът е в трудно достъпна местност, извозването на техниката за гасене - най-вече ръчни помпи става с мулета и коне.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ