Ученици ще изготвят първата Младежка карта за развитие на България

Ученици ще изготвят първата Младежка карта за развитие на България

Ученици ще изготвят първата Младежка карта за развитие на България

От днес стартира седмото издание на програмата за подкрепа на средното образование „Силен старт с Пощенска банка“. Организаторите са запазили формата на инициативата от миналата година, в който канят всички ученици да изразят мнението си по актуални социални проблеми чрез есе на тема „Моят силен старт за България започва с...“.

Целта е да бъдат откроени 20-те най-важни идеи, които могат да превърнат страната ни в привлекателно място за младите хора. Програмата ще завърши със създаването на „Младежка пътна карта за развитие на България“. Тя ще съдържа предложения за силен старт на страната, обобщени в 20 стъпки и ще бъде предоставена на правителството.

"Когато започнахме тази програма преди 7 години основната цел беше да стимулираме младите хора и да започнем открит диалог с тях. Много е важно да има някой, в този случай сме щастливи да кажем, че това сме ние, който да стимулира младите и да им предоставя форум за обсъждане и изява“, заяви Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на „Пощенска банка“.

„С новата тема на „Силен старт искаме да дадем възможност на младите хора в България да споделят своята визия за бъдещето на страната. В синхрон с 20-та годишнина, която тази година „Пощенска банка“ отбелязва на българския пазар тази година ще съберем 20 идеи за развитието на България и ще бъдем посредници на младите, като ги представим на управляващите и обществото“, каза още Хасиотис.

„Тази програма помага както на нас в министерството, така и на нашето гражданско общество. Много често говорим за това, че младежите са апатични, че учениците са демотивирани да ходят на училище. Тази инициатива ни помага да стимулираме тази мотивация“, заяви зам. - министърът на образованието и науката Милена Дамянова.

В тазгодишното издание на „Силен старт“ могат участват всички ученици от 8 и 12 клас от страната, чиито успех от миналата година е не по-малко от 5,00. За целта те трябва да напишат и изпратят есе по посочената тема до 22 декември 2011 г. чрез регистрация на интернет страницата на програматa www.silenstart.bg.

Есетата ще бъдат оценени от специално жури. В него участие ще вземат представители от „Български дарителски форум“, фондация „Пайдея, Национална мрежа за децата и Асоциация родители и Министерство на образованието, които са партньори на инициативата. В журито ще има и представители на медиите, сред които е редакционният директор на сп. „Мениджър“ Максим Майер и представител на „Пощенска банка“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ