България

Политика

|

Общество

|

Филип Димитров избран за посланик на ЕС в Груз

Филип Димитров избран за посланик на ЕС в Груз

Бившият премиер на България, съставил първото правителство на СДС Филип Димитров е одобрен за ръководител на делегарията на ЕС в Грузия. Той е един от двамата български кандидати, стигнали до финала на обявения от Брюксел конкурс за ръководители на дипломатически мисии на ЕС по света. Другият, класирал се на финала от общо 18-те български кандидати е Стефан Тафров. Той обаче не получава назначение.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Ащън одобри днес общо 29 ръководители и един заместник-ръководител на дипломатически делегации на съюза по света.

Това бе една от най-важните стъпки във формирането на общата външнополитическа служба на Европейския съюз. „Постарах се да избера най-добрите хора за точните места, като се съобразя със задължителното изискване за спазване на географския баланс и балансът между половете", заяви еврокомисарят по външната политика на ЕС Катрин Ащън.

За европейското посланическо място в Грузия е кандидатствала и Полша, която получава две други места - в Южна Корея и в Йордания.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ