Финалистите в "Мениджър на годината 2013"

Финалистите в Мениджър на годината 2013

Финалистите в "Мениджър на годината 2013"

Десетимата финалисти в тазгодишното, шесто поред издание на конкурса "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър", бяха обявени на официална пресконференция днес в столичния Гранд Хотел София.

Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит.

В десетката на конкурса тази година влязоха три дами - инж. Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на Siemens България, Виолина Маринова – председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК и Елена Маринова – президент и съдружник в "Мусала Софт". Наред с тях, на финалната права на надпреварата отиват още Ивайло Борисов – главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп", Ивайло Пенчев – изпълнителен директор на Walltopia, Милтос Триантафилу – главен оперативен директор на холдинг "Бела България", Орлин Попов – собственик и генерален мениджър на най-голямата верига ресторанти в България Happy Bar & Grill и Happy Sushi, Пламен Митев – представител на групата "Вили Бетц" за България, част от която е "Балкан Стар", Сергей Андронов – председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" и Цветан Ботев – председател на холдинг "Химимпорт".

Най-добрият мениджър на България за 2013 г. ще бъде обявен на 21 октомври 2013 г. на тържествена церемония в Софийската национална опера и балет. Победителят в конкурса ще бъде излъчен от десетимата финалисти. Церемонията тази година съвпада с месеца, в който се навършват 15 години от издаването на първия брой на сп. "Мениджър".

"Рекорден брой кандидадти подадоха документи за участие в конкурта тази година. 73 достойни жени и мъже заявиха желание да се борят за кристалния приза "Мениджър на годината 2013". Сред тях консултанската компания "Делойт България" определи десетимата финалисти по обективна и независима методология, разработена специално за единствоното по рода си у нас събитиу, отличаващо най-добрите постижения на бизнес ръководители", обясни редакционният директор на списание "Мениджър" Максим Майер. Той обяви и имената на финалистите.

Силвия Пенева, управляващ съдружник в Силвия Пенева, управляващ съдружник в "Делойт България", Тодор Тодоров от консултантската компания и Максим Майер.

"Тази година наблюдаваме позитивна тенденция на фона на нестабилната икономическа ситуация. 73% от компаниите, чиито мениджъри подадоха документи за участие, показват трайно увеличение на приходите", коментира и Силвия Пенева – управляващ съдружник в "Делойт България", партньор на конкурса.

"Конкурсът, както мнозина знаят, преминава през три етапа. Първият е практическо покриване на критериите за допустимост, които са: 2 години управленски опит, ръководство на компания с оборот от не по-малко от 10 милиона евро или с 50 служители и мениджърът да прекарва не по-малко от 50% от времето си в България. На втория етап акцент са финансовите показатели на компаниите. Разглежда се тригодишен период от време. В тази, втора фаза на оценка, ние разглеждаме и корпоративните практики, които са установени в съответната компания и политиките за корпоративна-социална отговорност. На базата на събраните дотук оценки правим финалния списък с десетимата финалисти. Втората фаза на конкурса приключва с обявяването им. Третата, финална фаза оценява личностните характеристики на десетимата кандидати. В този етап се правят различни интервюта, не само с кандидата, но и с негови колеги и служители, за да могат да се измерят качествата му в основните области като лидерство, управление на ресурси и хора, стратегическо мислене. Тази трета, финална фаза приключва с определянето на мениджъра на годината", допълни тя.

Към момента резултатите на десетимата класирани са много близки. Очертава се наистина интересна финална част, обясниха още от "Делойт".

Тази година чужденците сред десетимата финалисти са двама, за разлика от миналата, когато беше един. В топ 10 се класират мениджъри, които достигнаха до финалната десетка и през 2012 г. - инж. Боряна Манолова, Елена Маринова, Ивайло Борисов и Орлин Попов.

Ето и кратко представяне на класираните участници.

ИНЖ. БОРЯНА МАНОЛОВА е главен изпълнителен директор на Siemens България, световен лидер в енергетика, индустрия, инфраструктура и здравеопазване. Била е дългогодишен изпълнителен директор на шведската компания за пътностроително оборудване "Атлас Копко Лифтън". Има мениджърски и предприемачески опит в частния и обществения сектор. Магистър по електротехника и по фирмено управление. Завършила е курсове за лидерство и предприемачество в Bocconi, Италия, и INSEAD, Франция. Владее английски и руски език, ползва немски. Омъжена, с едно дете. Член е на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и председател на Обществения съвет на жените в бизнеса в България.

ВИОЛИНА МАРИНОВА е председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Завършила е финанси и кредит в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Специализирала е комплексно банково обслужване на населението в УНСС и мениджмънт, маркетинг, бизнес комуникации, финанси и счетоводство в Института по мениджмънт и маркетинг в София. Работи повече от 40 години в Банка ДСК, като е заемала редица ръководни постове. Зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България, председател на надзорния съвет на Пенсионноосигурителна компания ДСК "Родина", както и заместник-председател на съвета на директорите на "Банксервиз".

ЕЛЕНА МАРИНОВА е президент и съдружник в "Мусала Софт". Бакалавър е по икономика и магистър по стратегическо управление от СУ "Св. Климент Охридски". Вицепрезидент е на Българската асоциация на софтуерните компании за периода 2005-2009 г., в момента е член на УС на Българската асоциация по информационни технологии. Носител е на редица български и международни награди. Почетен член е на Европейския парламент на предприятията и на 10 други неправителствени и бизнес организации.

ИВАЙЛО БОРИСОВ е главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп". Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Започва работа в компанията през 1997 г. като търговски специалист "Заваръчна и специализирана техника". Между 2000 и 2005 г. е изпълнителен директор на задграничните дружества на "Евромаркет Груп" в Сърбия, Словения и Хърватия. След мандата си зад граница става изпълнителен директор на "Евромаркет Компресорс" АД. Владее английски, испански, руски и сърбохърватски език. Женен е и има едно дете.

ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ е изпълнителен директор на Walltopia от 15 години. Компанията е български производител на изкуствени катерачни стени, който оперира в над 50 държави на 6 континента. Основател и съсобственик на Walltopia и HRT Safety Holds - фирма, специализирана в производството на катерачни хватки. Съосновател на Extrapack, производител на опаковъчни торбички, както и на фирмите Civillia Properties, CompositeX, Quantacea. Следвал е физика в СУ. Говори руски и английски език.

МИЛТОС ТРИАНТАФИЛУ е главен оперативен директор на холдинг "Белла България". Бил е търговски директор в Kraft Food Greece, търговски и операционен директор в PepsiCo, търговски директор в Jacobs Suchard и консултант на водещи гръцки компании като Kritis Gi и Unismack. Заемал е висши мениджърски постове в най-голямата компания за потребителски стоки в Гърция Vivartia Group. Бил е генерален директор и директор "Международен бизнес" с ресор Централна и Източна Европа в Bakery Division (Chipita International), както и управляващ директор на Cream Line. Дипломант на Университета за икономика и бизнес науки и на Университета за бизнес администрация в Гърция. Член на E.A.S.E. и Клуба на търговските лидери в Европа. Лектор на Търговско-индустриалната камара на Гърция.

ОРЛИН ПОПОВ е собственик и генерален мениджър на най-голямата верига ресторанти в България Happy Bar & Grill и Happy Sushi, която развива и марките Captain Cook, Candy и др. Занимава се с ресторантьорство повече от 20 години. През 1991 г. създава първото си заведение за хамбургери. В навечерието на Коледа 1994 г. открива във Варна първия ресторант от веригата Happy и от тогава до сега - общо 28 ресторанта в България и два в Барселона.

ПЛАМЕН МИТЕВ е представител на на групата "Вили Бетц" за България, част от която е "Балкан Стар", която предлага в България Mercedes-Benz, Mitsubishi, Jeep, Setra, Fuso, Renault, Dacia, Nissan, Smart, Fiat, Alfa Romeo. Завършил е икономика и управление на търговията. Започва работа в СОМАТ през 1984 г. През 1993 г. поема финансите на "Вили Бетц ООД и Ко. КД Балкан Стар". Управител е освен на "Балкан Стар Аутомотив" и на "Балкан Стар Мотърс", "Балкан Стар Ритейл", "Балкан Стар Ремаркетинг", "Б-Системс", "Виена Реал Естейт", "Интерсервиз". Прокурист е в акционерно дружество СОМАТ и главен изпълнителен директор на "Алианц Лизинг България" АД, част от групата "Алианц холдинг България".

СЕРГЕЙ АНДРОНОВ е председател на УС на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД. Роден е през 1971 г. в гр. Перм, Русия. Завършва химична технология на органичните вещества в Московския държавен университет. През 2002 г. преминава обучение по федерална програма за подготовка на управленски кадри в Пермския държавен университет - специалност "Мениджмънт", а през 2003 г. повишава квалификацията си във Френския институт по нефта в специалностите "Технология на управлението" и "Международни нефтени пазари и икономика на нефтопреработката". Завършва обучения за ръководни кадри в компаниите UOP LLC, Илинойс, САЩ, и Conoco Phillips, Хюстън, САЩ. От 1992 до 2006 г. е оператор в технологична инсталация, заместник-началник на цех, главен инженер на производство и главен инженер на комплекс за дълбока преработка на нефта в "ЛУКОЙЛ Пермнефтеоргсинтез", Русия. От ноември 2007 г. е главен инженер на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, а през юни 2008 г. е избран за председател на УС. Почетен гражданин на Бургас.

ЦВЕТАН БОТЕВ е председател на УС на холдинг "Химимпорт" от 2001 г. Завършил е счетоводна отчетност в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. От 1977 г. е на работа в "Химимпорт", където е началник на финансово-счетоводен отдел, изпълнителен директор по валутно-финансовите въпроси и зам. главен изпълнителен директор. От 1985 до 1992 г. е член на съвета на директорите на банка "Биохим". В периода 1990-1995 г. е бил член на съвета на директорите и председател на "Химко" - Враца, "Нефтохим" - Бургас, "Пластхим" - Ботевград, Завода за кухненска мебел в Червен бряг. От 2002 г. е зам.-председател на УС на Централна кооперативна банка. Женен, с едно дете.

Снимки: Юлиян Донов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ