Цветанов на съд на 10 октомври

Цветанов на съд на 10 октомври

Цветанов на съд на 10 октомври

Първо дело срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат и зам.-председател на ГЕРБ по разследвания на сигнали за СРС започва на 10 октомври. Датата бе определена днес от Софийски градски съд.

До процес се стигна след като прокуратурата обвини Цветанов, че като вътрешен министър е възпрепятствал разследване, като е отказал да разпореди използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според материалите, събрани от държавното обвинение, Цветанов е поставил резолюция „НЕ!!!” на 6 искания за прилагане на СРС по време на разследване срещу Тодоров през 2009 г. Исканията са били отправени от наблюдаващият тогава разследването прокурор и са били разрешени от съдия, както изисква законът.

Според обвинителния акт Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е "осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин".

 Продължава и разследването срещу бившия вътрешен министър по друг СРС скандал, избухнал тази пролет – за незаконни подслушвания, извършвани от дирекция СДОТО. Проверката по този случай започна след сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев, който обяви, че висши политици и управленци са били повсеместно подслушвани. В хода на разследването бяха обвинени и впоследствие отстранени от длъжност трима висши служители на СДОТО. Работата по случая временно бе замразена заради кандидат-депутатския имунитет на Цветанов. След влизането му в парламента той подаде заявление за сваляне на имунитета си

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ