Четвърти сме в ЕС по ръст на цените в индустриалното производство

Четвърти сме в ЕС по ръст на цените в индустриалното производство

През май цените в индустриалното производство у нас са нараснали с 10% на годишна база. По този показател страната ни се нарежда на четвърто място в ЕС. Преди нас са Великобритания (11,9%), Дания (10,8%) и Холандия (10,7%). Това показват данни на европейската статистическа служба „Евростат”.

На месечна база в България има лек спад от 0,2%.  С толкова е намалението на цените в промишленото производство в еврозоната, а в ЕС – с 0,3%.

На годишна база цените са нараснали с 6,2% в еврозоната и с 7,1% в ЕС.

През май 2011 г. в сравнение с април цените в енергийният сектор са паднали с 1,1% в еврозоната и  с 1,3% в ЕС. В двете зони се наблюдава намаление от 0,3% в производството на малотрайни продукти, докато капиталовите суровини остават без промяна спрямо предходния месец. При трайните стоки се наблюдава ръст от 0,1% в еврозоната.

На месечна база най-голям спад в цените на индустриалното производство е отчетен в Гърция – с 1, 4%, Швеция и Великобритания – с по 1,1% и Франция – с 0,5%.

Най-голям ръст през май е регистриран в Кипър – с 1,8% и Латвия – с 1,3%.

За година цените в енергийният сектор са нараснали с 11,9% в еврозоната и с 13,7% в ЕС. Малотрайните суровини са поскъпнали съответно с 3,7% и 4,1%. Трайните стоки са се повишили с 1,9% в еврозоната и с 1,8% в ЕС. Капиталовите също са се повишили съответно с 1,2% и 1,3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ