България

Политика

|

Общество

|

20 км/ч ограничение за шофиране в пловдивските квартали

20 км/ч ограничение за шофиране в пловдивските квартали

В най-скоро време в пловдивските квартални улици ще бъде наложено ограничение на скоростта от 20 км/ч. Целта е да се намалят пътните инциденти и да се осигури повече пространство за игра на децата. Проектът е въведен в редица европейски градове и сега предстои да се реализира и в града под тепетата, предаде bTV.

Зоните с ограничен режим на скоростта ще бъдат обозначена на входа и изхода със специален знак. Той съществува и сега  в Закона за движение по пътищата, но на практика е неприложим.

„Трябва да е по-спокойно, колите да паркират на точно определено място, районът да е по-зелен и безопасен. Целта е да се осигури малко повече пространство за игра на децата", обясни Климентина Хаджиева, експерт в Енергийна агенция-Пловдив.

Обособяването на жилищна зона с ограничен режим на скоростта ще става по желание на жителите в кварталата, които сами трябва да посочат местата за паркиране и районите, в които най-често играят деца. Този проект вече е осъществен в  Обединеното кралство и заради ограничението на скоростта пътните инциденти са намалели с 20%. Подобна зона функционира от близо година и в Хисаря.

Хората обаче са скептично настроени не толкова дали идеята ще стане факт, колкото дали ограничението от 20 км/ч ще се спазва.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки