20 тона бензин източиха от река Чакърлийска

20 тона бензин източиха от река Чакърлийска

20 тона бензин източиха от река Чакърлийска

Борбата с разлива на гориво от продуктопровод на "Лукойл-Нефтохим" в участъка "Долно Езерово" – Братово продължава. Специализираните екипи са успели да източат близо 20 тона бензин от коритото на река Чакърлийска.

Техника изпомпва разлетия бензин от повърхността на реката. На две места по протежението на Чакърлийска са поставени бонови заграждения, за да се ограничи разливът на гориво. Изградена е защитна дига, която да спре преливането на замърсената вода от река Чакърлийска в езерото Вая.

Специализираните екипи са поставили и абсорбиращи смеси, които да неутрализират разлетия във водата бензин.

Десетки хиляди лева глоба ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим" заради сериозния разлив на бензин в тръстиките край бургаския квартал „Долно Езерово". Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на Нова телевизия. Тя допълни, че размерът на санкцията ще бъде окончателно уточнен в четвъртък, след като се измери площта, засегната от разлива на изтеклите между 10 и 30 тона гориво.

"Пътят "Долно Езерово" - Братово ще остане затворен до момента, когато бъдат отстранени пораженията по околната среда и имаме пълна гаранция, че не е застрашено здравето на хората. Аварийните екипи ще работят на денонощен режим", каза кметът Димитър Николов, цитиран от „Дарик”.

Показателите за замърсяване на въздуха са в допустимите норми, сочат резултатите от направените замервания. Взети са проби за анализ и от река Чакърлийска.

Подаването на гориво по продуктопровода е било спряно около 17:00 часа на 17 юни.

Разливът е причинен от криминален пробив на продуктопровода, твърдят от пресслужбата на "Лукойл Нефтохим". От компанията се позоват на първоначалния анализ на обстановката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ