37 хил. нови онкоболни в България догодина

37 хил. нови онкоболни в България догодина

37 хил. нови онкоболни в България догодина

37 хил. души се очаква да бъдат диагностицирани с онкологични заболявания в България през следващата година. Това съобщи д-р Надя Димитрова, завеждащ Националния раков регистър.

Общата заболеваемост от онкологични заболявания в България е по-ниска от средните й нива в Европа, каза тя. Въпреки това 18 хил. българи умират от рак всяка година.

Пациентите у нас най-често се диагностицират в напреднала фаза на заболяването – във втория или третия му етап. Според д-р Димитрова тези над 65 г. са най-силно засегнати от по-късното откриване на заболяването.

В напреднал стадий се настаняват все повече пациенти в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Причината е, че не е имало онкологичен комитет, който да постави ясно конкретната диагноза, твърди доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на болницата.

Лекарите припомнят, че някои видове рак - на гърдата, на белите дробове, на маточнита шийка, на дебелото черво могат да бъдат избегнати като хората спрат влиянието на рисковите фактори - например, тютнопушенето. 

Смята се, че повече от една трета от смъртните случаи на пациенти, болни от рак в България могат да бъдат предотвратени чрез отказване на тютюнопушенето и косумацията на алкохол, както и чрез ваксини и висока физическа активност, която намалява затлъстяването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ