60 хил. лева глоба за деца в реалити

60 хил. лева глоба за деца в реалити

60 хил. лева глоба за деца в реалити

Депутатите от Комисията по култура единодушно гласуваха поправка в Закона за радио и телевизия. Тя гласи, че деца нямат право да участват в предавания, които са неблагоприятни за тяхното физическо, психическо, нравствено и интелектуално и социално развитие. При първо нарушение санкциите ще бъдат между 15 и 30 000 лв., а при повторно – между 40 и 60 000 лв.

Идеята за забрана деца да участват в реалити програми дойде от ГЕРБ в края на май. Това те направиха със законопроект за промяна в Закона за радио и телевизия, който бе обсъден на правна комисия. Тогава представители на министерство на културата бойкотираха поправката с мотива, че нейното място е не е в Закона за радио и телевизия, а в Закона за закрила на детето и не са съгласни с размера на санкциите.

Несъгласие изразиха също от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори. Те се мотивираха с несъответствието на нормата с общностното право, с неясния, според тях текст, оставящ врата за субективизъм и с възможност за противоконсттитуционна намеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ