8 млн. лв. загуби за „Мини Марица-изток”, стачката продължава

8 млн. лв. загуби за „Мини Марица-изток”, стачката продължава

8 млн. лв. загуби за „Мини Марица-изток”, стачката продължава

Загубите в „Мини Марица-изток" от началото на стачката от нереализирана продукция нараснаха до близо 8 млн. лв., съобщиха от ръководството на мините.

От общо 2 890 миньори, които получиха назначение за дневната смяна тази сутрин, в протеста участват 2 300 души.

Добивът на въглища беше прекратен в 20:00 ч. в неделя заради ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Те настояват всеки от около 7 100 работници в дружеството да получи по 1 000 лева бонус за рекордното производство през миналата година.

Заради продължаващата стачка на миньорите тази нощ страната ни прекрати износа на ток.

Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че става въпрос за саботаж, а от ДАНС са го информирали, че това застрашава националната сигурност. Министърът допълни, че исканията на работниците са чути и още преди стачката е постигнато споразумение.

„На мен това вече ми се струва като надхвърляне на основните негативни ефекти от стачката в Мини Марица-изток. Имаме вече становище от ДАНС, че тази стачка застрашава енергийната система и същевременно националната сигурност", каза министърът.

Трайков обясни, че в мините е блокирана доставка на въглища за ТЕЦ Марица-изток 2 от Пернишкия регион. „Те пречат вече на работата на своите колеги от ТЕЦ Марица-изток 2, които нямат отношение към техния спор", каза министърът.

Законите трябва да се спазват, да спираш композиция на БДЖ очевидно не е спазване на законите", каза Трайков.

„Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията", предупреждават от централата.

В четвъртък ръководството на „Мини Марица-изток” обеща да изплати предвидените в Колективния трудов договор (КТД) допълнителни компенсации към трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

Представители на мините и синдикалните структури на КНСБ и „Подкрепа" постигнаха съгласие за изплащане на допълнително трудово възнаграждение, в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение за IV-то тримесечие на 2011 г., което да бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 г.

Този ход обаче не удовлетвори стачкуващите, които заявиха, че ще продължат с протестите, докато не им бъде изплатен процент от печалбата на мините през миналата година, както те са били се споразумели с ръководството през юли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ