Американският посланик: Стратегическото ни партньорство е по-силно от всякога, има сфери с огромен потенциал

Американският посланик: Стратегическото ни партньорство е по-силно от всякога, има сфери с огромен потенциал

„Историята между САЩ и България продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история. Стратегическото ни партньорство е по-силно от всякога, с повече от 2 млрд. в двустранна търговия и постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор”. Това заяви американският посланик в България Кенет Мертен на събитие, организирано от Атлантическия клуб и водено от Соломон Паси, президент на организацията. Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите отношения между София и Вашингтон.

„Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС", каза още Мертен. В началото на речта си дипломатът спомена за американския журналист Джанюариъс Макгахан и за Джон Атанасов, чиято дейност е доказателство за силната връзка между България и САЩ. Атанасов е честван като баща на съвременния компютър, а Макгахан събира международна подкрепа за Априлското въстание. Дипломатът припомни и пътеписът на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.

Мертен подчерта, че откакто е у нас, се наслаждава на всяка минута. И сподели, че вече е посетил Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Рилския манастир и други красиви места в родината ни.

"Виждаме огромен потенциал за развитие на сътрудничество между двете страни в сфери като транспорт, киберсигурност, образование, иновации, инфраструктура, енергетика и др.”, каза още посланикът и уточни, че с диверсифицирането на енергийните доставки България си е осигурила по-голяма независимост.

По думите му обученията, които двете държави провеждат заедно, засилват позициите на НАТО и ни позволяват да се справим с бъдещи заплахи. “Стратегическите ни отношения в сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден”, смята Мертен. Той подчерта, че с помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да се противопостави на Русия. "Днес се навършват повече от 500 дни от непровокираната инвазия на Русия в Украйна и международната общност трябва да бъде по-обединена от всякога, за да може да защити общите ни ценности. Както президентът Байдън ясно каза, Русия остава единственото препятствие пред мира в Украйна. Само Русия може да прекрати тази война още днес. Президентът Путин и Кремъл трябва да бъдат държани отговорни за своите безразсъдни действия, които доведоха до излишна смърт и разрушения, изместиха от домовете им милиони невинни цивилни и подкопаха основите на международния ред, чрез които усилия да преначертаят със сила границите. Ние не можем да приемем тази агресия, която подкопава суверенните граници на никоя държава", зяви Мартен.

“Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техния принос към света - било то в областта на изкуството, иновациите, литературата. Но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправдана агресия”, посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ