България е предпоследна в ЕС по дял на заетите в в сферата на спорта

България е предпоследна в ЕС по дял  на заетите в в сферата на спорта

България е предпоследна в Европейския съюз (ЕС) по дял на заетите лица (0,3 процента) в сферата на спорта спрямо всички участници на пазара на труда. Преди нас са Словакия ( 0.4%)  Хърватия и Литва (0.5%). Последна е Румъния, където заетите в сектора са били 0,2 на сто. Това показват данните на Евростат, оповестени днес.

 

В сферата на спорта в страните от Европейския съюз през 2022 г. са работили 1,51 млн. души, което е 0,8 процента от всички заети лица в ЕС, сочат още данните на европейската статистическа агенция Евростат. По-голямата част от тях - 55 процента, са били мъже, а 45 процента от заетите в тази сфера - жени.

Спортният сектор включва дейността на професионалните спортисти, на треньорите, на служителите във фитнес центровете и на наетите в компании, които се занимават с популяризиране и управление на спортни събития.

Сред страните от Евросъюза, в които най-много от участниците на пазара на труда през 2022 г. са били ангажирани в сферата на спорта, са Швеция (1,4 на сто т всички заети лица в страната), Финландия и Дания (по 1,2 на сто), следвани от Испания и Франция (по 1,1 на сто), показват още данните на евростатистиката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ