България

Политика

|

Общество

|

Бедствено положение в три области заради мигрантски натиск

Бедствено положение в три области заради мигрантски натиск

Бедствено положение в три области заради мигрантски натиск

Бедствено положение в части на областите Бургас, Хасково и Ямбол е обявено заради засилен миграционния натиск и нуждата от спешен ремонт на горските пътища в пограничните райони. Това съобщи служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при проверка на място в района на Малко Търново днес.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов уточни, че частичното бедствено положение заради мигрантския натиск влиза в сила от днес в 12 часа по обяд до 29 септември за общините Свиленград и Тополовград.

Мярката е по-скоро има за цел да ускори ремонтите, като целта е да се избегне забавяне във времето, получаващо се при обичайно следване на процедури. Някои от горските пътища са трудно проходими и разрушени, обясни Демерджиев. По думите му до две седмици трябва да започнат рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата.

„Ще бъдат създадени съвместни патрули между горски служители и служители на горска полиция, които ще помагат в борбата с незаконната миграция и от друга страна – срещу незаконната сеч, каза Демерджиев.

Целим също да установим, дали има нарушения при извършената сеч в Странджа. Ще се установява дали са спазени всички нормативни изисквания и дали има данни за отклонения в предписанията в тази насока, добави той.

Ще се засилят и мерките по вода във връзка с вчерашния случай със заловени 38 мигранти в плавателен съд в района на нос „Шабла“.

По актуални данни на МВР За периода от 12 до 18 септември 5864 лица са направили опит да преминат незаконно през държавната ни граница. На влизане в България са задържани 162 души, а на изходите от страната - 85. За предходната седмица броят на направилите опит да влязат в България е 5254.

Според данните на МВР от началото на годината до 18 септември опит да преминат границата ни на вход са направили 103 998 души, което е с 3,4 пъти повече от същия период през 2021 г., когато броят им е 30 161. Задържани са 3375 граждани на вход и изход на границата, без регистрация.

От началото на годината до момента за 8362 души е установено, че са незаконно пребиваващи като сред тях преобладават афганистанци - 56,3% и сирийци – 33,2%. 

Към 18 септември, капацитетът на запълване на центровете на Държавна агенция за бежанците е 57%. В тях са настанени 2335 души. Само за седмицата от 12 до 18 септември са приети общо 620 бежанци, а 407 души са избягали от центровете.

Домовете на дирекция „Миграция“ към МВР са запълнени на 121,6%, в момента в тях са настанени 1664 души