Боян Магдалинчев: Има риск от парализиране на работата на цялата съдебна система

Боян Магдалинчев: Има риск от парализиране на работата на цялата съдебна система

Боян Магдалинчев: Има риск от парализиране на работата на цялата съдебна система

Има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система, тъй като няма избрани членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите обжалват избора на свои представители, а Конституционният съд още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на ситуацията. Това обясни в интервю за БТА представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Той посочи, че тепърва членовете на сегашния ВСС ще говорят помежду си, за да търсят решение на казуса.

Пленумът на ВСС ще поиска допълнително пари за издръжката на администрацията на европрокурорите у нас, както и за ремонта на сградата, в която ще бъдат настанени. В момента в бюджета на съдебната власт такива средства не са предвидени, каза още Магдалинчев. 

Мандатът на този състав на ВСС изтича на 3 октомври като все още няма решение на КС дали той може да бъде удължен. В същото време, няма и избрани членове от парламентарната квота. Към този момент е висящо и делото по жалбата за избори на членове на ВСС от квотата на съдиите. То касае шест души. Така 17 души са несъществуващи в състава на следващия ВСС.

"Ако се приеме, че с изтичането на мандата на сегашния състав ние трябва да освободим постовете, това означава, че с шестима нищо не може да се случи. Изтичането на мандата на 3 октомври, без да има избор на нови членове, би било тотално парализиране на работата на цялата съдебна система. Няма да има кой да гласува възнаграждения, няма да има кой да назначава и освобождава, да премества магистрати. Няма да има кой да подготви бюджета на съдебната система", поясни Магдалинчев. 

На въпрос дали се опасява, че ако няма стабилно правителство след изборите и остане служебният кабинет, ще трябва да работат с 1/12 част от бюджета за тази година, Магдалинчев заяви: "Както навсякъде, така и в съдебната система, тази инфлационни процеси ще дадат отражение. Основно върху издръжката. Нека не забравяме, че за тази година Народното събрание намали с 28 милиона лева бюджета за издръжка на съдебната власт. Впоследствие инфлацията стана още по-голяма. Това не беше предвидено. С измененията на Закона за съдебната власт във връзка с европейските делегирани прокурори беше възложено на ВСС да осигури издръжката на администрацията на тези прокурори. В това число и ремонтът на сградата. Това са допълнителни средства, които не са заложени. Считаме, че е целесъобразно да поискаме от правителството целеви средства за това". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ