БСП атакува Външно заради протокола с РСМ

БСП атакува Външно заради протокола с РСМ

БСП атакува Външно заради протокола с РСМ

БСП иска външният министър Теодора Генчовска да се яви в парламента и да представи съдържанието на подписания днес двустранен протокол за членството на Скопие в ЕС. Това стана ясно от публикация на зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин във Фейсбук. Според него този протокол „доразвива отстъплението от отстояваните до момента български позиции.“. Вигенин обаче не конкретизира какво има  предвид.

„Днес министрите на външните работи на България и Северна Македония са подписали двустранен протокол, който е ключов елемент от предложението на Френското председателство, одобрено от парламентите на двете страни. От публичната информация, известна до момента, то доразвива отстъплението от отстояваните до момента български позиции, прокарано в одобрената преговорна рамка. Потвърдиха се всички изразени от БСП опасения, с които отказахме да подкрепим решението на Народното събрание. Настояваме в сряда министър Генчовска да представи съдържанието на подписания протокол на заседание на Комисията по външна политика, да информира за извършената до момента работа и да представи вижданията на Външно министерство за предстоящите стъпки, с които ще бъде отстояван българският национален интерес в новите неблагоприятни условия.“, гласи поста му във Фейсбук.

Няма промяна в т.нар. френско предложение, преговорната рамка е такава, каквато ни беше представена, подчерта на съвместния брифинг с Буяр Османи днес външният министър Теодора Генчовска и отбеляза, че същото се отнася и за проекта на заключение на Съвета.

С подписването на документа днес четири основни теми, които са не само исторически, а са свързани и с говор на омразата, дискриминация и отваряне на архивите, стават част от преговорния процес и тяхното изпълнение ще бъде съблюдавано не само от София и Скопие, но те влизат в един общ европейски механизъм, допълни тя.

Също така вписването на българите в Конституцията е условието, което трябва да бъде изпълнено, за да стартират истинските преговори на РСМ с Европейския съюз и колко бързо ще приключи този процес зависи само от РСМ и тяхната политическа, каза Генчовска

Външният ни министър специално обърна внимание и на това, че България нe прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на Република Северна Македония. „Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание. В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния официален език.“, каза тя. Това обаче е малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави на ЕС, като те имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата, обясни Генчовска. По думите ѝ, нашата позиция е гарантирана в целия пакет документи от т. нар. френско предложение.

Заместник-министър Велислава Петрова посочи, че важното е, че нито един документ в процеса на присъединяване на РСМ към ЕС не може да се приема като признаване от България на съществуването на т.нар. македонския език. Това е ясно описано в едностранна декларация, която България ще представи по време на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) в понеделник и следващите стъпки от процеса на европейско ниво и тя ще бъде приета от Съвета, посочи тя. Българската позиция остава непроменена и тя е ясно заявена в унисон с решението на Народното събрание, подчерта Петрова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ